Ombak peluru ‘Tsunami’ Israel menyerang Kem Pelarian Khan Yunus

Khamis, 30/12/2004 – ‘Tsunami’ ini tidak berupa ombak besar setinggi 6 meter seperti yang mengejutkan rakyat Malaysia ketika ini tetapi ia datang dengan taburan peluru yang meragut nyawa rakyat Palestin. Hari ini sekurang2nya 2 rakyat Palestin terkorban dalam serangan rejim Zionis (baca: RZ) di selatan Gaza di bandar Khan Yunus.

Read moreOmbak peluru ‘Tsunami’ Israel menyerang Kem Pelarian Khan Yunus

Isu Palestin menurut kaca mata Dr Azzam Tamimi

Oleh Maszlee Malek(kolumnis Palestinkini)

Dalam siri yang lepas Maszlee Malik telah mewawancara Dr Azzam Tamimi berkaitan isu Palestin dan juga perkembangan terkini di Palestin. Dalam siri wawancara kali ini, Dr. Azzam akan berkongsi dengan para pembaca beberapa persoalan berkaitan serangan berani mai, tembok pemisah dan juga masa depan perjuangan bersenjata di Palestin untuk mencapai kemerdekaan.

Read moreIsu Palestin menurut kaca mata Dr Azzam Tamimi

Kumpulan2 Palestin mengecam persidangan anjuran Blair

Isnin, 27/12/2004 – Kumpulan2 Palestin hari ini mengecam rancangan Tony Blair (PM Britain) utk menganjurkan persidangan Timur Tengah yang kelihatan lebih berat kepada kemahunan Israel. Persidangan yang pada asalnya memfokuskan kepada reformasi politik dan ekonomi Palestin telah bertukar kepada mencampuri urusan dalaman Palestin atas tekanan Israel.

Read moreKumpulan2 Palestin mengecam persidangan anjuran Blair

Sheikh Amran dari HAMAS dipanjangkan tempoh tahanan

Jumaat, 24/12/2004 – Tahanan politik Palestin di penjara yg terletak digurun Negev iaitu Syeikh Tayseer Amran daripada bandar Nablus telah dipanjangkan tempah tahanan buat kali ke-3. Beliau diberitahu 5 hari sebelum beliau sepatutnya dibebaskan. Beliau berumur 45 tahun telah pun sebelum ini dipenjara selama 19 bulan tanpa bicara.

Read moreSheikh Amran dari HAMAS dipanjangkan tempoh tahanan

Wawancara : Palestin selepas Arafat

Dr Azzam Tamimi , pengarah Institute of Islamic Political Thought (IIPT) di UK dan juga merupakan aktivis isu Palestin di eringkat antarabangsa telah datang ke Malaysia baru-baru ini di atas jemputan Citizen International dan juga Malaysian Sociological Research Institue (MSRI). Dalam kesempatan tersebut, beliau telah diwawancara oleh aktivis isu Palestin dan juga kolumnis laman web palestinkini.info, Maszlee Malik berkaitan perkembangan terkini isu Palestin. Berikut adalah butiran wawancara tersebut:

Read moreWawancara : Palestin selepas Arafat

Penduduk Israel Bantah Perintah Pengunduran Sharon

Selasa, 21/12/2004 – Kumpulan penduduk Israel (baca: rejim Zionis) hari ini mengumumkan tidak akan mengundurkan diri dari koloni Yahudi di tanah Palestin. Sementara itu, pengerusi Kounsil YESHA, Bentzi Lieberman berkata “Kami tetap dengan pendirian kami iaitu membantah sebarang keputusan yang kami anggap sebagai jenayah antarabangsa menghalau Yahudi dari rumah kami (baca: tanah Palestin yang dijajah rejim Zionis)”.

Read morePenduduk Israel Bantah Perintah Pengunduran Sharon

Penduduk Palestin di khemah pelarian Gaza di serang semlm (19/12/2004)


Helikopter rejim Zionis (RZ) telah menyerang utara Gaza selepas RZ memaksa rakyat Palestin di kem pelarian Gaza mengosongkan khemah mereka yang berakhir dengan serangan selama 2 hari. 11 rakyat Palestin terkorban 40 yg lain cedera. Beberapa rumah di bandar Bait Lahya dan Tal al-Zatar dimusnahkan oleh helikopter Apache buatan US semalam (19/12/2004), wakil al-jazeera melaporkan.

Read morePenduduk Palestin di khemah pelarian Gaza di serang semlm (19/12/2004)