PA milik HAMAS

Jumaat, 27/01/2006 –Menurut keputusan awal selepas pengiraan lebih 95 % daripada kotak-kotak undian, ternyata HAMAS mengguguli pilihanraya legaslatif kali ini. HAMAS berjaya memenangi 76 kerusi daripada 132 kerusi yang dipertanding, ini bermakna HAMAS mendapat 60.5% daripada suara rakyat. Fatah, yang merupakan mantan parti memerintah hanya berjaya memenangi 43 kerusi sahaja, manakala 13 kerusi yang lain dimenangi oleh parti-parti kecil yang lain.Lebih 77.9% rakyat Palestin yang layak mengundi dilaporkan telah membuang undi mereka di dalam pilihanraya kali ini.

Read morePA milik HAMAS

Pilihanraya Palestin hari ini !

Calon daripada HAMAS berdiri di bawah sepanduk semasa kempen pilihanraya Tebing Barat di bandar Hebron pada Isnin, 23 Januari 2006. Rakyat Palestin menampal poster, menggantung sepanduk dan mengadakan perarakan dengan membawa pembesar suara.

Sharon oh! Sharon

Oleh : Maszlee Malik

Jika Amerika Syarikat (AS) berjaya menonjolkan Saddam Hussein sebagai penjenayah nombor satu di Timur Tengah, itu merupakan satu usaha yang amat baik. Bagaimana tidak?, sememamngnya Saddam merupakan seorang penjenayah yang kejam. Malangnya, penjenayah ini juga merupakan tali barut AS pada suatu waktu dahulu.

Read moreSharon oh! Sharon