Perdana Menteri Palestin Optimistik Sidang Kemuncak Arab.


Khamis, 29/03/07 –
Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniya, menyatakan optimismenya mengenai sidang kemuncak negara-negara Arab yang dilancarkan pada hari Rabu di bandar raya Arab Saudi, Riyadh. Dia berkata bahawa dia menjangkakan satu pendirian seragam Arab dalam menyokong hak penduduk Palestin.Haniya, yang akan menghadiri sidang kemuncak bersama-sama dengan presiden Abbas, menyatakan bahawa keengganan orang Israel menyokong inisiatif damai Arab dan masalah penghargaan hak-hak penduduk Palestin.

Read morePerdana Menteri Palestin Optimistik Sidang Kemuncak Arab.

Haneyya Bertemu Menteri Luar Norway di Riyadh.


Khamis, 29/03/07 –
Perdana PA, Ismail Haneyya telah bertemu dengan Menteri Luar Norway , Jonas Gahr Støre pada hari Rabu (28/03/07)di sidang kemuncak Arab di ibu negara Riyadh, dan membincangkan isu-isu mutual yang membimbangkan.Semasa mesyuarat, Haneyya berterima kasih kepada sokongan menteri-menteri kerajaan perpaduan PA serta keputusan yang berani untuk membatalkan pengepungan tidak adil terhadap penduduk Palestin.

Read moreHaneyya Bertemu Menteri Luar Norway di Riyadh.

Dr. Mousa : Persidangan Riyadh Perlu Lebih Lantang Menekan Eropah.


Rabu, 28/03/07 –
Dr. Mousa Abu Marzouk, Timbalan Pengerusi Biro Politik Hamas , pada hari Selasa (28/03/07) menekankan bahawa pergerakannya disokong oleh mana-mana konsensus Arab tentang hak penduduk Palestin. Dia ternyata optimistik terhadap sidang kemuncak Riyadh akan mengamalkan langkah-langkah praktikal untuk memecahkan “ketidakadilan” pengepungan terhadap penduduk Palestin. Abu Marzouk, dalam satu kenyataan berkata Palestin adalah “persoalan utama” Arab dan demikian mereka perlu memikul tanggungjawab mereka dalam hal ini.

Read moreDr. Mousa : Persidangan Riyadh Perlu Lebih Lantang Menekan Eropah.

Israel Serang Nablus, 2 Pejuang Syahid


Rabu, 28/03/07 –
Dua pejuang Palestin dari Brigade Syuhada Al-Aqsa gugur syahid dalam pertempuran sengit dengan pasukan Israel awal pagi Selasa (27/03) di baldah Lama di kota Nablus. Beberapa sumber media menyebutkan, kedua-dua korban yang syahid adalah Muhannad
Marisy (24) dan Ala? Ziyad Al-Galedh (26).Pasukan Israel juga menghalang kumpulan media untuk menguruskan mangsa lebih dari dua jam.

Read moreIsrael Serang Nablus, 2 Pejuang Syahid

Lima Penduduk Tercedera Dalam Pertelingkahan Semalam.


Selasa, 27/03/07 –Lima Penduduk Tercedera dalam pertelingkahan antara FATAH-HAMAS di Rafah. Sumber perubatan Palestin di hospital Abu Yousef Al Najjar di Rafah, selatan semenanjung Gaza, melaporkan pada hari Isnin malam terdapat 5 orang penduduk di tembak dan tercedera semasa pertelingkahan di antara Hamas dan penembak Fatah.

Read moreLima Penduduk Tercedera Dalam Pertelingkahan Semalam.

Pejuang Hamas Terbunuh Ketika Latihan Ketenteraan di Semenanjung Gaza.

Selasa, 27/03/07 – Briged Al Qassam yang juga sayap kanan Hamas memberitahu salah seorang pejuangnya terbunuh ketika menjalani latihan di Khan Younis, utara Semenanjung Gaza malam Isnin lalu (26/03/07). Pejuang tersebut Hasan Mohammad Ma’rouf, 36 juga dikenalpasti sebagai Abu Ali .Di dalam insiden yang berasingan, sumber dari Tentera Israel memberitahu pejuang Palestin telah membuat satu … Read morePejuang Hamas Terbunuh Ketika Latihan Ketenteraan di Semenanjung Gaza.

Perhimpuanan Besar Bagi Memperingati Pengasas Yang Syahid di Gaza.


Khamis, 22/03/07 –

Pergerakan Perjuangan Islam, HAMAS, sedang mengatur satu perhimpunan besar di Semenanjung Gaza pada hari Khamis bersempena ulangtahun ketiga syahidnya pengasasnya , Sheikh Ahmad Yassin, sumber yang disahkan oleh pergerakan itu.Perhimpunan ini dijangka akan menghimpunkan sebahagian besar penyokong-penyokong HAMAS dan kader dan akan berlangsung di kem pelarian Nusierat, iaitu kem pelarian yang paling ramai penduduk di Semenanjung Gaza dan merupakan kubu kuat HAMAS

Read morePerhimpuanan Besar Bagi Memperingati Pengasas Yang Syahid di Gaza.

J/Kuasa Jerusalem menggesa supaya kempen media pro-Aqsa dipertingkatkan.


Khamis, 22/03/07 –

Jawatankuasa Jerusalem di bawah perundangan PA (pihak berkuasa Palestin) telah menyeru supaya kempen media-media Palestin, Arab dan Muslim dipertingkatkan bagi menyelamatkan Masjidil Aqsa dan menentang cubaan Israel untuk menjadikan Jerusalem sebagai kawasan penempatan Yahudi.

Read moreJ/Kuasa Jerusalem menggesa supaya kempen media pro-Aqsa dipertingkatkan.