Serangan Al-Qassam: Rejim Israel kalah, 7 cedera


Selasa, 27/11/07 – Beit Hanun, (PIC)—Komander Rejim Israel mengakui bahawa tujuh daripada askarnya cedera di dalam serangan Briged Al-Qassam, sayap ketenteraan Hamas di utara Gaza. Akhbar Hebrew melaporkan bahawa tujuh orang askarnya dimasukkan ke hospital selepas menghidu gas daripada ‘bom asap’ tetapi tidak menyebut secara terperinci.

Read moreSerangan Al-Qassam: Rejim Israel kalah, 7 cedera

Dua orang terbunuh, 9 cedera dalam serangan berasingan oleh Rejim Israel


Isnin, 26/11/07 – Dalam kejadian lain yang hampir sama, sekitar 200 peneroka-peneroka Yahudi yang bersenjata telah menceroboh sebuah kampung dekat Qalqilia di Tebing Barat Ahad lalu dan memecah masuk ke rumah-rumah dan mencetuskan kemusnahan serta mengganggu penduduk kampung.

Read moreDua orang terbunuh, 9 cedera dalam serangan berasingan oleh Rejim Israel

Khudari mengatakan Rejim Israel bertanggungjawab atas kematian anak Palestin


Selasa, 20/11/07 – GAZA, (PIC)– Ahli Parlimen Palestin, Jamal Al-Khudari mahu Israel bertanggungjawab atas kematian seorang kanak-kanak Palestin berumur 9 tahun di Semenanjung Gaza Isnin lalu selepas dihalang untuk membenarkannya mendapatkan rawatan dari luar walaupun keadaan kesihatannya bertambah buruk.

Read moreKhudari mengatakan Rejim Israel bertanggungjawab atas kematian anak Palestin

Hamas: Perundingan dengan Pengiktirafan terhadap Israel adalah Konspirasi


Khamis, 15/11/07 – Gaza: Elit Hamas mengingatkan bahaya pemerintah Palestin ikutserta dalam muktamar Anapolis dengan dasar usul, tertegaknya negara “Israel” dan balasannya pengiktirafan ‘Israel’ terhadap kewujudan negara Palestin. Ini merupakan kesalahan besar yang mengancam kewujudan Palestin.

Read moreHamas: Perundingan dengan Pengiktirafan terhadap Israel adalah Konspirasi

Bayi Palestin 6 bulan meninggal dunia selepas Israel enngan merawatnya.


Khamis, 15/11/07 – GAZA, (PIC)– Seorang bayi Palestin berumur enam bulan mati di Hoispital Nasr, Gaza semalam selepas Israel enggan membenarkannya menerima rawatan di tempat yang diceroboh sejak 1948 itu. Sumber perubatan berkata bayi perempuan itu mati akibat sakit buah pinggang dan tidak boleh dirawat di Semenanjung Gaza yang sedang dikepung Israel. Salah seorang saudara bayi itu berkata penutupan sempadan oleh askar Rejim Israel menyebabkan mereka tidak boleh membawa bayi tersebut ke luar untuk mendapatkan rawatan lanjut sehingga membawa kepada kematian.

Read moreBayi Palestin 6 bulan meninggal dunia selepas Israel enngan merawatnya.

Wanita Palestin cedera dalam serangan Rejim Israel


Rabu, 14/11/07 – GAZA, (PIC)– Seorang wanita Palestin berumur 45 tahun tercedera dalam satu serangan Rejim Israel di pusat timuran Gaza Strip bandar Deir Al-Balah tengah hari Selasa lalu, menurut laporan sumber perubatan. Mereka berkata Aisha Hassan mengalami cedera ringan di tangannya berikutan askar-askar Rejim Israel melepaskan tembakan rambang semasa mereka melakukan serbuan. Saksi-saksi berkata sejumlah kenderaan-kenderaan Rejim Israel telah dilihat menuju ke kampung Wadi al-Salaqa dan menembak secara rambang. Saksi-saksi juga berkata Aisha sedang bekerja bersama wanita lain semasa dia ditembak.

Read moreWanita Palestin cedera dalam serangan Rejim Israel