Gaza: Peluang Masih Ada !

oleh : Maszlee Malik, Durham, UK

Ketika lebih 2000 orang para aktivis politik dan juga ahli parlimen sayap kiri dari Israel bertumpu ke Gaza membawa bekalan perubatan, makanan dan juga barang-barang keperluan untuk rakyat Gaza, Husni Mubarak telah mengerahkan tenteranya untuk menangkap para demonstran di Kaherah. Para demonstran yang terdiri dari kalangan para aktivis politik tersebut telah keluar untuk membantah tindakan Israel menutup penyaluran minyak, bahan makanan dan juga bekalan ubatan ke Gaza. Kepungan yang disifatkan oleh pengarah UNRWA sebagai bakal menyaksikan krisis kemanusiaan yang akan membawa kepada malapetaka. Kepungan tersebut dikenakan di sempadan timur dan selatan Gaza yang bersempadan dengan Israel dan juga jalan laut ke Gaza. Sempadan Gaza-Mesir pula, rejim Zionis hanya menyerahkannya kepada Husni Mubarak untuk berkhidmat bagi pihak mereka.

Read moreGaza: Peluang Masih Ada !

Serbu Mesir !

Khamis, 24/1/08 –
Berpuluh-puluh ribu penduduk Gaza memasuki Mesir hari ini selepas pejuang Palestin memusnahkan tembok sempadan iaitu tindakan dramatik sebagai membantah penutupan semua pintu masuk oleh Israel yang mendapat sokongan Kaherah. Penduduk Gaza berbondong-bondong memasuki kawasan sempadan itu dengan menaiki kereta, pedati dan berjalan kaki.

Read moreSerbu Mesir !

Mursyid ‘Am: Kami Seru Negara Arab untuk Selamatkan Gaza!


Khamis, 24/01/08 –

Mursyid ‘Am Jama’ah Ikhwanul Muslimin (IM), Mahdi Akef, melihat apa yang sedang berlaku di Semenanjung Gaza adalah sebagai “Perang antara hidup dan mati
melawan Amerika dan Zionis ‘Israel'”. Beliau menuduh para pemimpin Arab dan kaum muslimin “Ikut serta dalam menyekat Semenanjung Gaza,” demikian tegas Akef.

Read moreMursyid ‘Am: Kami Seru Negara Arab untuk Selamatkan Gaza!

Fatah Melakukan Jenayah Kepada Rakyat Palestin ?


Selasa, 22/01/08 –

Pergerakan Hamas telah mengganggap rancangan-rancangan jenayah yang didedahkan oleh bekas menteri dalam negeri Sa’eed Siyam termasuk satu komplot untuk membunuh Ismail Haneyya, mengebom satu jamuan untuk para jemaah Gaza dan menculik anggota polis dan pejuang-pejuang Qassam sebagai mencerminkan trend sifat buas dalam kumpulan Fatah. Dalam satu kenyataan eksklusif kepada PIC, Dr. Sami Abu Zuhri selaku jurucakap Hamas menyatakan kumpulan itu “telah menjual diri mereka kepada syaitan” dan Israel hanya untuk kepentingan dunia dan menunjukkan web konspirasi ini membuktikan peranan trend tersebut berikutan pengeboman yang telah berlaku Jun lalu.

Read moreFatah Melakukan Jenayah Kepada Rakyat Palestin ?

Hamas: Keputusan Israel untuk menutup lintasan mencabuli undang-undang.


Selasa, 22/01/08 –
Pergerakan Hamas begitu mengecam keputusan Israel untuk menutup semua lintasan dengan Gaza dan meminta masyarakat antarabangsa dan
pemimpin-pemimpin Arab untuk masuk campur dalam menghentikan tindakan serius Israel ini, iaitu satu pencabulan undang-undang antarabangsa.

Read moreHamas: Keputusan Israel untuk menutup lintasan mencabuli undang-undang.

PRC : Rejim Zionis Tidak Akan Selamat.


Jumaat, 18/01/08 –
Sebuah pesawat peninjauan Israel telah membunuh seorang komander Barisan Pembebasan Popular Palestin (PRC) dan isterinya di bandar Biet Lahia, utara Semenanjung Gaza pada Khamis lalu dan menambah lagi bilangan rakyat Palestin yang dibunuh oleh rejim Zionis kepada 26 orang dalam tempoh 48 jam, menurut sumber penduduk tempatan Palestin.

Read morePRC : Rejim Zionis Tidak Akan Selamat.

Putera Zehar Syahid, Abbas dan Pemimpin Fatah Ucap Takziah.


Jumaat, 18/01/08 –Pemimpin Tertinggi Gerakan Hamas, Dr. Mahmud Zehar terus mendapat ucapan takziah yang tidak putus-putus melalui telefon atas gugurnya putera beliau Husam
(22), komadan tentera Brigade al Qassam, sayap militan gerakan Hamas. Ucapan takziah turut disampaikan oleh Presiden Abbas dan para pemimpin tertinggi gerakan Fatah.

Read morePutera Zehar Syahid, Abbas dan Pemimpin Fatah Ucap Takziah.