Bekas Tahanan menyeru Abbas untuk menyahut usaha Hamas mengembalikan penyatuan.

Jumaat, 30/05/2008 –Tahanan yang baru dibebaskan, Sa’eed Al-Dahrur telah menyeru Ketua PA Mahmud Abbas untuk menghulurkan tangan perdamaian dengan Hamas dan menyahut usaha gerakan tersebut untuk mengembalikan penyatuan kebangsaan. Ini dibuat beliau semasa sidang akhbar yang dibuat oleh Persatuan Wa’ed untuk tahanan dan bekas tahanan

Read moreBekas Tahanan menyeru Abbas untuk menyahut usaha Hamas mengembalikan penyatuan.

2 maut akibat ketiadaan ubat di Gaza.

Khamis, 29/05/2008 –Seorang bayi berusia 2 bulan dan seorang remaja Palestin mati di sebabkan bekalan perubatan tidak dibenarkan masuk ke Gaza oleh Zionis-Yahudi. Zionis-Yahudi juga tidak membenarkan rakyat Palestin untuk bergerak mendapatkan rawatan. Bayi dan remaja berkenaan menghidapi kanser mati berikutan kekurangan perubatan. Sehingga kini kematian di jangka seramai 169 orang akibat perbuatan zalim Zionis-Yahudi.

Haneyya : Bekalan Bahan Api Sedia Diuruskan.

Khamis, 29/05/2008 –Kerajaan sementara PA yang diketuai oleh Perdana Menteri, Ismail Haneyya menyatakan kerajaan beliau bersedia untuk menguruskan kemasukan bekalan bahan api Mesir untuk Semenanjung Gaza selepas Mesir mengumumkan satu rancangan untuk membekalkan wilayah tersebut dengan keperluan bahan api sambil menyatakan harapan langkah ini akan diterjemahkan melalui tindakan secepat mungkin.

Read moreHaneyya : Bekalan Bahan Api Sedia Diuruskan.

60 Tahun Terjajah, Hamas Kukuhkan Strategi Perjuangan.

Jumaat, 16/05/2008 –Gerakan Hamas menegaskan, perlawanan akan tetap menjadi strategi untuk mengembalikan sepenuhnya hak-hak rakyat Palestin yang dirampas. Perlawanan akan menghapus Israel dari tanah Palestin kemudian mendirikan negara Palestin yang merdeka, berdaulat dengan ibukota Al-Quds, meskipun perlu meningkatkan pengorbanan dan membayar harga yang mahal.

Read more60 Tahun Terjajah, Hamas Kukuhkan Strategi Perjuangan.

9 Kanak2 Palestin Cedera Semalam.

Jumaat, 16/05/2008 –Sekurang-kurangnya sembilan kanak-kanak Palestin dan seorang wanita tercedera pada Khamis lalu apabila askar-askar rejim Zionis yang berpangkalan di sempadan Beit Hanon (Erez) utara Semenanjung Gaza telah menembak beribu-beribu warganegara Palestin yang berdemonstrasi berhampiran sempadan tersebut bagi memperingati ulang tahun Nakba ke-60 dan bantahan terhadap sekatan ekonomi Israel di Gaza.

Read more9 Kanak2 Palestin Cedera Semalam.