Pejuang Palestin boleh dibunuh tanpa syarat ?

Khamis, 27/11/2008 –Laporan siasatan yang disediakan oleh akhbar Israel, Haaretz, mendedahkan bahawa tentera Israel, di bawah arahan rasmi, boleh melakukan serangan mati terhadap pejuang-pejuang Palestin yang “dikehendaki” kerana mereka dianggap seperti “bom jangka” walaupun dalam sesetengah keadaan, tentera israel mampu menangkap sahaja pejuang-pejuang tersebut.

Read morePejuang Palestin boleh dibunuh tanpa syarat ?

Akef Gesa Rakyat Mesir Sertai Konvoi Bantuan ke Gaza.

Khamis, 27/11/2008 –Mohamed Akef, ketua pergerakan Ikhwanul Muslimin, pada hari Selasa menggesa rakyat Mesir menyertai konvoi bantuan ke Gaza yang sedang dikenakan sekatan oleh Israel sambil menekan betapa pentingnya penyertaan untuk sama-sama menyatakan sokongan kepada rakyat Palestin yang ditindas dengan kejamnya.

Read moreAkef Gesa Rakyat Mesir Sertai Konvoi Bantuan ke Gaza.

Israel: Mesir Tempatkan 400 polis di Rafah.

Rabu, 26/11/2008 –Media Israel semalam menyebutkan, pihak kerajaan Mesir telah menempatkan ratusan anggota polis di pintu masuk sempadan Rafah. Ini bertujuan untuk meningkatkan keupayaan kerajaan Mesir menghalang aktiviti keluar masuk melalui Rafah. Dalam pada itu, seorang wakil keamanan Amerika telah melakukan lawatan secara senyap di sempadan Mesir dan Semenanjung Gaza. Lawatan itu turut mendapat bantuan kerajaan Mesir.

Read moreIsrael: Mesir Tempatkan 400 polis di Rafah.

Khudari: Israel menolak rayuan antarabangsa apabila ia membawa masuk 30 buah tra

Rabu, 19/11/2008 –
MP Jamal Al-Khudari, pemimpin sebuah jawatankuasa yang menentang pengepungan, menganggap hasrat Israel untuk membuka simpang Karem Abu Salem dan membenarkan 30 buah trak membawa bantuan dan bekalan makanan sebagai satu pengabaian kepada rayuan antarabangsa.

Read moreKhudari: Israel menolak rayuan antarabangsa apabila ia membawa masuk 30 buah tra