(Terkini) Kazakhstan ikat perjanjian dengan Israel.

Selasa,  30/06/2009 – Satu perjanjian kerjasama angkasa antara Israel dan Kazakhstan telah ditandatangani pagi Selasa (30/06/2009). Menurut perjanjian itu, Kazakhstan akan membeli satelit-satelit dan teknologi pengawasan dari Israel. Presiden Shimon Peres, yang melawat Kazakhstan , adalah dijangkakan meminta negara itu untuk menghentikan penjualan uranium ke Iran dan melabur dalam teknologi Israel dalam penyelidikan dan pembangunan. sumber … Read more(Terkini) Kazakhstan ikat perjanjian dengan Israel.

Pusingan Pertama dialog gagal kerana kedegilan Fatah.

Selasa,  30/06/2009 – HAMAS menegaskan pusingan pertama dialog Kaherah gagal kerana kedegilan Fatah dan ketidaksediaannya memberikan kerjasama bagi mengakhiri isu tahanan politik, sambil menjelaskan perjumpaan kedua yang kecil akan diadakan dan dijangka berakhir pertengahan malam ini bagi membincangkan percubaan untuk mencapai format bersama sekitar isu tersebut.

Read morePusingan Pertama dialog gagal kerana kedegilan Fatah.

PBB : Zionis-Israel larang hak rakyat.

Selasa,  30/06/2009 – Satu laporan yang dikeluarkan oleh pejabat PBB menyatakan Zionis-Israel telah menafikan hak-hak rakyat Palestin di Gaza. Laporan itu menyatakan operasi ketenteraan masih berjalan. Rakyat Palestin tidak dibenarkan melepasi sejauh 300m dari sempadan. Tentera Zionis-Israel aan menembak jika terdapat merelka yang melepasi had itu. Para nelayan juga tidak dibenarkan menangkap ikan mengikut kemahuan mereka. Rakyat Palestin hanya dibenarkan menangkap ikan dalam lingkungan 38km dari pantai.

Read morePBB : Zionis-Israel larang hak rakyat.

Timbalan Ketua Biro Politik HAMAS bertemu Presiden Yaman.

Selasa,  23/06/2009 –

Selasa,  23/06/2009 –Timbalan Ketua Biro Politik HAMAS, Dr Musa Abu Marzuq bertemu dengan Presiden Yaman, Ali Abdullah Salleh pada hari Ahad (21/6). Dalam pertemuan tersebut Dr Musa telah memaklumkan tentang perkembangan terkini yang berlaku di Palestin serta mengenai dialog terakhir yang berlangsung di Kaherah. Kedua-dua pihak juga membincangkan tentang sikap pihak-pihak lain terhadap isu Palestin.

Read moreTimbalan Ketua Biro Politik HAMAS bertemu Presiden Yaman.