Mushir Al-Masri : Berhati hati dengan media pro Zionis.

Khamis , 25/02/2010 – Pegawai Senior Hamas, Mushir Al-Masri pada Rabu lalu akan mengurangkan kepentingan menyiarkan berita yang diterbitkan oleh saluran-saluran media Israel dan beberapa akhbar Palestin dan Arab yang setia kepada Israel, sambil menegaskan kempen yang mencemarkan nama baik mereka tidak pernah mempengaruhi masa depan cerah pergerakannya. Dalam satu kenyataan akhbar, Masri meminta media … Read moreMushir Al-Masri : Berhati hati dengan media pro Zionis.

Penunjuk perasaan Israel sabotaj bekalan minyak untuk Gaza, gesa pembebasan Shalit.

Khamis , 25/02/2010 – Saksi memaklumkan bahawa penunjuk perasaan yang menggesa pembebasan Shalit telah menghalang lori-lori tanki minyak daripada memasuki Gaza pada hari Selasa. Penunjuk-penunjuk perasaan yang turut disertai oleh bapa Shalit, Noam Shalit, memegang sepanduk yang menggesa penduduk Gaza menekan Hamas untuk membebaskan tentera yang diculik pada 25 Jun 2006 dalam satu serbuan melangkaui … Read morePenunjuk perasaan Israel sabotaj bekalan minyak untuk Gaza, gesa pembebasan Shalit.

Tentera rejim Zionis bina pos kawalan di Jenin.

Khamis , 25/02/2010 – Tentera penjajah Israel, menyerang Jenin awal pagi tadi sambil membuat latihan dan membina pos kawalan di sekitar Jenin. Saksi memberitahu agensi berita SAFA, tentera Israel ditempatkan di pergunungan sebelah barat Jenin dan tidak memecah masuk mana-mana rumah atau membuat sebarang tangkapan, sebagai tanda mereka sebenarnya sedang dalam operasi latihan ketenteraan. Namun, saksi … Read moreTentera rejim Zionis bina pos kawalan di Jenin.

Kabinet Israel “Knesset” seru Haneya dibunuh.

Khamis , 25/02/2010 – Ketua Parlemen di Knesset Yarey Lipeni, hari ini menegaskan dan menyeru agar PM Palestin Ismail Haniya dibunuh. Lipeni membuat seruan itu selepas kejadian pembunuhan pimpinan HAMAS di Dubai, Mahmud al-Mabhuh. Lipeni membuat kenyataan ketika membahas penolakan Knesset terhadap usul yang diajukan oleh seorang anggota parlimen yang mengusul agar kejadian pembunuhan al-Mabhuh … Read moreKabinet Israel “Knesset” seru Haneya dibunuh.

Abu Zuhri: Dakwaan anak lelaki pemimpin Hamas adalah seorang agen plot Zionis tidak berasas.

Khamis , 25/02/2010 – Rabu lalu, Dr Sami Abu Zuhri, jurucakap Hamas di Gaza, yang digambarkan sebagai plot Zionis Ibrani, mendakwa di dalam sebuah laporan akhbar bahawa Ibni Sheikh Hassan Yousef, salah satu pemimpin politik Hamas di Tebing Barat, adalah seorang agen perisik Israel. Abu Zuhri dalam satu kenyataan kepada PIC mengatakan bahawa plot berkenaan … Read moreAbu Zuhri: Dakwaan anak lelaki pemimpin Hamas adalah seorang agen plot Zionis tidak berasas.

Britain/ EU korbankan rakyat sendiri untuk pertahan Israel.

Khamis , 25/02/2010 – Amira Hass baru-baru ini memberi komen dalam akbar Haaretz bahawa “Israel…terus meludah ke wajah-wajah negara-negara yang ‘baik’ dan membisu (tidak bersekutu).”

Kenyataannya itu ditulis selepas beberapa siri tindakan tanpa sekutu oleh Israel terhadap wakil-wakil negara dari US, Republik Chech dan Belgium. Pangsapuri mereka diserbu tanpa amaran, rakyat Negara-negara itu dihalau manakala menteri mereka dihalang daripada memasuki Gaza bagi misi kemanusiaan.

Read moreBritain/ EU korbankan rakyat sendiri untuk pertahan Israel.

Haneyya menyeru Intifada ketiga terhadap Israel.

Khamis , 25/02/2010 – Perdana Menteri Palestin Ismail Haneyya pada hari Selasa menggesa Intifada baru di Tebing Barat dan Jerusalam dalam menentang keputusan Israel untuk mengambil Masjid Ibrahimi dan Bilal untuk dijadikan kawasan bersejarah Yahudi. Gesaan ini dibuat sewaktu demonstrasi yang dilakukan di Gaza yang dihadiri wakil-wakil kumpulan pejunag, ahli parlimen serta tetamu kehormat. Haneyya … Read moreHaneyya menyeru Intifada ketiga terhadap Israel.

4 suspek dikenalpasti dalam kes pembunuhan Mahmoud al-Mabhouh.

Khamis , 25/02/2010 – Polis Dubai menyatakan empat suspek lain dalam kes pembunuhan pemimpin Hamas, Mahmoud al-Mabhouh didapati menggunakan pasport Britain dan Ireland, menurut sumber yang dipercayai kepada Reuters. Sumber menyatakan polis Dubai memaklumkan dua pasport Britain dan dua pasport Ireland yang dipalsukan disyaki terlibat dalam pembunuhan terbabit. Polis Dubai sebelum ini mengumumkan nama 11 … Read more4 suspek dikenalpasti dalam kes pembunuhan Mahmoud al-Mabhouh.

Haniya seru Intifadhah menentang penaklukan di Tebing Barat.

Khamis , 25/02/2010 – Perdana Menteri Palestin Ismael Haneya menganggap kenyataan Zionis-Israel untuk menyatukan masjid Ibrahimi dan masjid Bilal bin Rabah sebagai salah satu langkah zalim menakluk dan merampas tanah, rumah dan hak rakyat Palestin. Haneya menyeru agar meneruskan intifadhah sekiranya Zionis-Israel terus dengan rancangan mereka. Haneya juga menegaskan perlunya tegas dalam respon kepada rancangan … Read moreHaniya seru Intifadhah menentang penaklukan di Tebing Barat.

Bardawil: Media cuba mengaitkan Hamas, membebaskan Israel.

Khamis , 25/02/2010 – Selasa lalu, MP Dr Salah al-Bardawil, jurucakap di parlimen Hamas, mengatakan bahawa penyebaran berita oleh Ibrani, Fatah dan beberapa media Arab tentang penglibatan kader Hamas dalam pembunuhan Mahmoud Al-Mabhouh di Dubai ditujukan untuk mengolesi gerakan. Bardawil melahirkan rasa terkejut di dalam sidang akhbar tentang usaha untuk membebaskan Mossad Israel daripada pembunuhan … Read moreBardawil: Media cuba mengaitkan Hamas, membebaskan Israel.

Israel benar aktivis jadi saksi kes kematian Rachel Corrie.

Khamis , 25/02/2010 – Di bawah tekanan AS, Israel membenarkan visa kemasukan 4 aktivis International Solidarity Movement untuk menjadi saksi mahkamah dalam kes yang difailkan oleh keluarga Rachel Corrie ke atas kerajaan Israel. Rachel mati dihimpit sebuah jentolak tentera Israel di Semenanjung Gaza, Mac 2003. Corrie, warganegara AS, berumur 24 tahun ketika itu, mati dihimpit … Read moreIsrael benar aktivis jadi saksi kes kematian Rachel Corrie.

Levinson : Mesir perketat benteng Gaza.

Rabu , 24/02/2010 – Mesir terus memberi tekanan dengan membina benteng bawah tanah yang menghubungkannya dengan Semenanjung Gaza, di wilayah Palestin. Usaha itu adalah untuk menutup lebih daripada 1,000 terowong penyeludupan yang merupakan satu-satunya jalan yang menghubungkan Gaza kepada dunia luar. Mesir dan Israel memperhebat pengepungan ke atas Gaza sejak Hamas menang besar dalam pilihanraya … Read moreLevinson : Mesir perketat benteng Gaza.

Gaza : 5 penduduk Palestin cedera dalam pengeboman oleh Israel.

Rabu , 24/02/2010 – 5 orang penduduk Palestin dilaporkan cedera dalam satu pengeboman oleh Israel ke atas rumah-rumah yang berhampiran Bandar Beit Lahya di utara Semenanjung Gaza pada pagi Ahad lepas. Dr. Mouawiya Hassanain, Ketua Bahagian Ambulans dan Kecemasan berkata bahawa mereka yang cedera adalah anggota keluarga yang sama dan dikejarkan ke Hospital Kamal Adwan. … Read moreGaza : 5 penduduk Palestin cedera dalam pengeboman oleh Israel.