Israel hantar ahli jawatankuasa pusat Fatah ke Penjara Ofer.

Rabu, 31/03/2010 – Tentera Rejim Zionis telah memindahkan Abbas Zaki, ahli jawatankuasa pusat Fatah ke penjara Ofer berdekatan Ramallah, menurut Kelab Banduan Palestin (PPC) Isnin lalu.  Zakki, yang ditahan di Bethlehm semalam, telah dikenakan tahanan empat hari di satu Penjara Israel, kata PPC. Tentera Rejim Zionis menahan Zaki dengan 11 lagi rakyat Palestin berdekatan Bethlehem … Read moreIsrael hantar ahli jawatankuasa pusat Fatah ke Penjara Ofer.

Britain siasat Mossad palsukan ribuan paspot.

Rabu, 31/03/2010 – Pihak keselamatan Britain menjalankan siasatan berkenaan dakwaan pemalsuan yang dilakukan oleh Mossad terhadap ribuan paspot Britain selepas pendedahan terbuka Mossad melakukan pemalsuan terhadap beberapa paspot bagi melaksanakan jenayah pembunuhan seorang pemimpin kanan HAMAS, Mahmoud al-Mabhouh. Akhbar Britain ‘Berita Dunia’ melaporkan wujud petanda di pihak perisikan Britain (M16) menunjukkan Mossad melakukan pemalsuan ribuan … Read moreBritain siasat Mossad palsukan ribuan paspot.

Israel menjangka krisis terbaru dengan Eropah.

Rabu, 31/03/2010 – Sumber politik Israel percaya tuntutan yang diajukan oleh Presiden AS Barack Obama terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu ketika pertemuan mereka di White House minggu lalu, menunjukkan niat Amerika bagi mengenakan status perjanjian kekal antara Israel dan Palestin selama dua tahun. Sumber itu percaya bahawa tuntuan yang disebutkan bukanlah (puncak gunung ais) … Read moreIsrael menjangka krisis terbaru dengan Eropah.

Warga al Quds menentang polis Zionis Haram di pintu masuk Asbat.

Rabu, 31/03/2010 – Menurut sumber tempatan di Baitulmaqdis pada Isnin pagi, satu pemberontakan terjadi antara pemuda Palestin dan pasukan Israel berhampiran “Gerbang Asbat” di Baitulmaqdis. Warga Baitulmaqdis mengecam penyerbuan yang dilakukan kelompok-kelompok Yahudi di Masjid Al-Aqsa untuk merayakan hari raya “Paskah” Yahudi. Sumber-sumber ini menyatakan bahwa puluhan pemuda memberontak dengan tentera rejim Zionis di dekat … Read moreWarga al Quds menentang polis Zionis Haram di pintu masuk Asbat.

Rumah akan dirobohkan di Baitulmuqadis.

Rabu, 31/03/2010 – Sumber memastikan lebih daripada 20 ribu rumah di Baitulmuqaddis akan dirobohkan oleh ketetapan mahkamah Israel, mengatakan bahawa rumah.rumah menyalahi undang-undang perumahan dalam tempoh 10 tahun kebelakangan dan memerlukan pemilik memperolehi permit bangunan ketika tahun itu , perlu diperbaharui, Dimana agak mustahil majoriti pemilik untuk mengemukakan pelaninduk bagi kawasanyang telah digunakan untuk membina … Read moreRumah akan dirobohkan di Baitulmuqadis.

12 Aktivis ditahan askar Israel di Bethlehem.

Rabu, 31/03/2010 – Hari ini 12 orang penunjuk perasaan telah ditahan oleh pasukan pengganas Israel dalam satu demonstrasi yang melibatkan hampir 100 orang Palestin dan aktivis berhaluan kiri Israel berhampiran Bethlehem. Demonstrasi tersebut telah dihentikan oleh tentera Israel manakala penunjuk perasaan yang lain telah dihalau menggunakan kekerasan keluar dari kawasan tersebut. Hampir 100 aktivis telah … Read more12 Aktivis ditahan askar Israel di Bethlehem.

Netanyahu adalah Pelampau !

Rabu, 31/03/2010 – Ahli Parlimen Dr Mustafa Barghouthi, Setiausaha Agong Palestinian National Initiative, berkata Netanyahu dan kerajaannyalah yang seharusnya disifatkan sebagai PELAMPAU dan bukan rakyat Pelastin. Namun Netanyahu menuduh bahawa rakyat Pelestin apa yang ia buat, dan ia lupa bahawa dia adalah ketua kepada penceroboh. sumber : The Palestine Telegraph penterjemah :  ismail

Rejim Zionis membuka persimpangan Abu Salem.

Rabu, 31/03/2010 –Para pegawai Israel hari ini membuka persimpangan Karem Abu Salem untuk membenarkan kemasukan bantuan bahan bakar yang terhad ke kawasan Semenanjung Gaza, sementara simpang Al-Montar masih ditutup. Para pegawai Israel akan membenarkan kemasukan van sebanyak 113-123 yang penuh dengan muatan barang-barang bantuan untuk kedua-dua sektor pertanian dan industri.” kata Raed Fatouh, pegawai perhubungan … Read moreRejim Zionis membuka persimpangan Abu Salem.

Hasil sidang kemuncak Liga Negara Arab tidak memuaskan

Rabu, 31/03/2010 – HAMAS mengatakan hasil Sidang Kemuncak Liga Negara Arab di Libya yang berakhir pada hari Ahad (28/3) tidak berjaya mencapai dan memenuhi harapan dan wawasan majoriti bangsa Arab. Ini kerana hasilnya tidak memberikan jawapan yang dikehendaki terhadap cabaran-cabaran yang dihadapi oleh bangsa Arab, terutamanya kebejatan kerajaan haram Zionis yang berterusan menjajah dan menduduki … Read moreHasil sidang kemuncak Liga Negara Arab tidak memuaskan

Barhum: Kenyataan Pemimpin Israel membuktikan Israel negara pengganas.

Selasa, 30/03/2010 – Jurucakap Hamas, Fauzi Barhum menegaskan, pernyataan menteri kewangan Zionis, Yuval Steinitz, mencerminkan niat pemerintah penjajah Zionis dalam tindakan keganasan negara untuk bangsa Palestin. Pernyataan ini menambah catatan kejahatan perang Zionis dari sisi kemanusiaan, katanya. Dalam pernyataan akhbarnya, Ahad (28/3) Barhum mengatakan, pernyataan tersebut menuntut sikap tegas dan keputusan segera daripada pemerintah-pemerintah di … Read moreBarhum: Kenyataan Pemimpin Israel membuktikan Israel negara pengganas.

Syaikh Tamimi : Masjid Aqsa dalam bahaya sekarang !

Selasa, 30/03/2010 – Tayseer Rajab Syaikh Tamimi, Ketua Majlis Keadilan Palestin dan Presiden Pembelaan Islam-Kristian Baitulmuqaddis dan tempat-tempat suci lain, meminta semua rakyat Palestin di seluruh tempat, terutama Baitulmuqaaddis agar hadir di Masjid Al Masjid Aqsa bagi menghalang serangan tentera rejim Israel. Seruannya dibuat sebagai tindakbalas terhadap Perisytiharan kumpulan-kumpulan ekstremis Yahudi yang berniat untuk menyerbu … Read moreSyaikh Tamimi : Masjid Aqsa dalam bahaya sekarang !

Zionis tangkap 3 penduduk Palestin di Hebron.

Selasa, 30/03/2010 – Pada Khamis lalu, askar rejim Zionis telah menangkap seorang penduduk Kampung Dura di barat daya Hebron, Tebing Barat. Sementara 2 orang lagi telah ditangkap pada malam Rabu lepas berdekatan Al-Hram Al-Ibrahimi. Sumber keselamatan memaklumkan agensi berita SAFA bahawa rejim Zionis menangkap Hassan Mohammed Nasr, 39 dalam satu serbuan di rumahnya di Dura. … Read moreZionis tangkap 3 penduduk Palestin di Hebron.

Al Mezan kecam serangan berterusan Israel ke atas Gaza.

Selasa, 30/03/2010 – Askar rejim Zionis terus memperhebatkan kekejaman dan serangan udara ke atas bahagiaan utara dan timur Semenanjung Gaza, berdekatan dengan kawasan sempadan. Lebih kurang jam 9.30 pagi Selasa lalu, 10 kereta kebal dan jentolak rejim Zionis telah mara sejauh 200 meter ke kawasan perindustrian yang terletak di timur Beit Hanoun, utara Gaza. Beberapa … Read moreAl Mezan kecam serangan berterusan Israel ke atas Gaza.

Provokasi terbaru rejim Zionis terhadap Al Aqsa.

Isnin, 29/03/2010 – Kerajaan haram Israel telah menunjukkan bahawa ia akan memberi penekanan keatas rancangan untuk meluaskan plaza kawasan ibadah Yahudi di Western Wall di Bandaraya Tua Jerusalem disebalik amaran yang akan mencetuskan risiko intifadhah ketiga. Minggu ini pegawai2 Israel telah menolak cadangan mahkamah Jerusalem untuk mengenepikan perancangan itu setelah hakim bersetuju atas pandangan bahawa … Read moreProvokasi terbaru rejim Zionis terhadap Al Aqsa.