Categories
Berita Semasa

Haniyeh : Rakyat Palestin tidak akan benarkan perunding ketepikan hak-hak tanahair mereka

Selasa , 31/08/2010 – Ismail Haniyeh, Perdana Menteri dari pihak Hamas yang mentadbir Gaza menegaskan bahawa rakyat Palestin tidak sesekali membenarkan para perunding (perjanjian damai) untuk mengabaikan hak-hak tanahair mereka.

Haniyeh mengeluarkan kenyataan itu dalam satu festival Ramadhan yang dianjurkan oleh persatuan-persatuan kebajikan di Genting Gaza yang bertujuan memberi sokongan kepada keluarga-keluarga para tahanan politik Palestin,serta keluarga mereka yang cedera dan dibunuh oleh tentera rejim Zionis.

Pegawai Hamas mengkritik keputusan Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang bersetuju untuk menyambung rundingan damai dengan kerajaan rejim Zionis pada bulan depan di Washington. “Tiada seorang perunding pun yang berhak menyerahkan Jerusalem dan hak-hak tanahair Palestin,” kata Haniyeh di hadapan 5 ribu orang yang menghadiri festival itu.

sumber : Palestine News Network
penterjemah : salwa

Categories
Berita Semasa

Stesen janakuasa Gaza beroperasi semula selepas rundingan Hamas

Selasa , 31/08/2010 – Satu-satunya stesen janakuasa di Genting Gaza beroperasi semula pada Rabu lepas selepas pihak pentadbiran Hamas mencapai persetujuan tentang pembayaran bahan api dengan seterunya, PA. Sumber kedua-dua pihak mengesahkannya.

“Bahan api telah digunakan di stesen janakuasa elektrik pada hari ini, membolehkan turbin kedua beroperasi dan seterusnya membenarkan elektrik dijanakuasa semula,” kata Suheil Skeik, ketua syarikat penyaluran kuasa elektrik Gaza. Pada Selasa lepas, pejabat Perdana Menteri (PA) Palestin, Salam Fayyad berkata agensi kelolaan Skeik

sumber : Yahoo! News
penterjemah : salwa

Categories
Berita Semasa

Rejim Zionis Buka Tembakan Terhadap Nelayan di Rafah

Selasa , 31/08/2010 – Kapal ronda Israel yang ditempatkan di pantai Rafah, selatan Jaluran Gaza, melepaskan tembakan ke arah pantai Rafah menggunakan senjata mesingan dan bom roket terhadap kapal-kapal nelayan Palestin tetapi tiada yang terkorban.

Sumber-sumber tempatan di bandar Rafah mengatakan bahawa kapal ronda Israel menembak perahu nelayan sekali sekala sementara mereka berada di laut di Rafah dari masa ke masa, memaksa beberapa nelayan untuk keluar dari laut.

Nelayan Palestin menghadapi gangguan hampir setiap hari dari tentera Zionis yang tersebar dalam kapal ronda sepanjang pantai di Jaluran Gaza, yang mengakibatkan kecederaan, hasil nelayan terganggu selain kerosakan material serius untuk perahu mereka, serta siri penangkapan terhadap mereka.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah : ameen

Categories
Berita Semasa

Rejim Zionis menyerbu kediaman di Bethlehem

Selasa , 31/08/2010 – Tentera rejim Israel menyerbu sejumlah kediaman di bandar Bethlehem, Tebing Barat pada hari Ahad. Sumber-sumber keselamatan menyatakan, tentera-tentera Israel itu menceroboh sebuah rumah di Kampung Al-Shwawra. Manakala, yang lainnya diserahkan kepada perisikan Israel untuk disoalsiasat.

Bandar Taqua juga telah diserbu selama berjam-jam, tambah sumber keselamatan itu. Sumber tersebut mengesahkan, tentera rejim Israel menggeledah sejumlah kediaman di bandar Hosan dan Bter.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah : idawati

Categories
Berita Semasa

Mossad Bunuh Pemimpin Al Qassam Dengan Cara Yang Keji

Selasa , 31/08/2010 – Dengan cara yang hampir serupa dengan pembunuhan Al-Mabhuh, Mossad membunuh salah seorang pemimpin Al-Qassam di Gaza, dua hari yang lalu.

Hasil pemeriksaan terhadap jasad pemimpin Al-Qassam yang meninggal di Gaza, Jum’at (27/8), Sami Annan (39 tahun), pihak keluarga merasa hairan dengan keadaan tubuh Annan. Sebelumnya mereka mengira Annan terbunuh dengan senjata biasa. Namun ternyata dibadannya terdapat beberapa tanda penyeksaan. Di tangan kirinya terdapat tanda suntikan racun manakala di bawah perutnya terdapat bekas rencatan elektrik.

Wartawan Quds Press dalam laporannya menyebutkan, pihak keluarga menolak kehadiran para pengunjung sebelum jelas siapa yang bertanggungjawab atas kematian saudaranya. Perlu dijelaskan, bahawa Sami Annan meninggal secara tidak wajar. Disuntik dengan racun yang tidak ada di Gaza serta direncat dengan aliran elektrik bervoltan tinggi. Mereka menuding pihak perisikan Zionis berada disebalik jenayah tidak berperikemanusiaan ini. Tidak ada yang pihak berkepentingan dengan matinya para mujahid kecuali perisikan Zionis.

sumber : COMES
penterjemah : osman

Categories
Berita Semasa

Bekalan elektrik terputus-putus menghangatkan Ramadhan di Gaza

Selasa , 31/08/2010 – Sesetengah penduduk tempatan menyalahkan parti-parti politik Palestin, sementara yang lain menyalahkan kekejaman rejim Zionis. Tidak kira apa alasannya, bekalan elektrik yang sering terputus-putus ketika gelombang bahang musim panas membakar, menjejaskan penduduk Gaza.

Komuniti yang terletak di persisiran pantai itu yang ditadbir oleh kumpulan pergerakan Islam, Hamas terputus bekalan elektrik sehingga 16 jam sehari di bulan Ramadhan yang penuh barakah ini, sehingga menjejaskan aktiviti perkumpulan keluarga serta merencatkan aktiviti perniagaan.

“Ini bukan kehidupan namanya,” kata Hassan Haweela, bapa kepada 8 orang anak yang duduk di koridor rumahnya. Rumah satu tingkatnya yang terletak di Kem Pelarian Jabalya, utara Genting Gaza kelihatan tidak terurus.

sumber : Yahoo! News
penterjemah : salwa

Categories
Berita Semasa

Israel menutup masjid Ibrahimi selama 10 hari. Pandatang Yahudi dibenarkan memasukinya manakala Muslim dihalang.

Isnin , 30/08/2010 – Pihak berkuasa penjajah Israel mengumumkan semalam bahawa Masjid Ibrahimi di Hebron akan dibuka sepenuhnya sebelum penduduk Israel mendudukinya di bulan suci Ramadhan, sempena menyambut hari ”pengampunan” Yahudi. Pada acara itu, masjid itu akan ditutup sepenuhnya kepada penganut Muslim.

Radio Israel mengatakan bahawa tentera regim zionis membenarkan pembukaan masjid itu khusus untuk pendatabg Yahudi selama tempoh sepuluh hari bermula dengan Tahun Baru Yahudi dan diakhiri dengan Hari Perdamaian (Hari Pengampunan). Radio regim Israel menambah bahawa keputusan itu dibuat atas permintaan yang diajukan oleh panjajah Yahudi, Lembaga Daerah Kiryat Arba.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah : shuhada

Categories
Berita Semasa

Haniyeh : rundingan sia-sia, bukan bantu rakyat.

Isnin , 30/08/2010 – Perdana Menteri, Ismael Haniyeh menegaskan bahawa perundingan dua hala oleh “Pentadbiran Fattah” yang kononnya membincangkan masa depan penjajahan (Zionis terhadap Palestin) sebagai, “rundingan yang sia-sia, memburukkan keadaan dan langsung tidak bermanfaat”, dan tambahnya lagi, “rundingan adalah tidak sah dari segi perlembagaan, perundangan, mahupun berpaksikan rakyat atau Negara, tetapi sebaliknya ia memburukkan lagi proses baik pulih Negara Palestin”.

Haniyeh mejelaskan, dalam ucapannya sempena majlis berbuka puasa mega anjuran badan-badan kebajikan di Khan Younis, hari Khamis yang lalu (26 Ogos), yang dijalankan khas buat kaum keluarga para Syuhada’, tahanan, mereka yang cedera dan orang yang memerlukan bantuan khas, bahawa Kerajaan Palestin akan terus menyokong pendirian rakyat Palestin, serta memberi sepenuh komitmen untuk membantu para pejuang yang ditahan, mereka yang cedera dan lain-lain lagi.

Perdana menteri menambah lagi bahawa kejadian seperti ini menguatkan lagi bukti kekejaman Penjajah Zionis, dan keganasan yang mereka rancang terhadap rakyat Palestin, dan pada masa yang sama, mendedahkan sikap berdiam diri masyarakat antarabangsa dan global terhadap apa yang berlaku kepada masyarakat Palestin baik dari segi pembunuhan, pemusnahan perkampungan, penahanan serta pencabulan hak asasi mereka.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : Azleen

Categories
Berita Semasa

Haniyyah: Perundingan Fatah-Zionis Sia-Sia

Isnin , 30/08/2010 – Perdana Menteri Palestin, Ismail Haniyyah menegaskan, perundingan langsung antara Pihak Autoriti (PA) Fatah dengan penjajah Zionis adalah perundingan sia-sia dan tidak sah, sama ada dari sudut undang-undang, sokongan rakyat, mahupun nasional selain menyia-nyiakan kepentingan rakyat.

Dalam pidatonya ketika majlis berbuka puasa bersama sejumlah badan sosial di Khan Yunis, Khamis (26/8) Haniyyah menyebutkan, pemerintah Palestin akan terus mendukung perjuangan rakyat. Pihaknya bertekad untuk memberikan bantuan khususnya kepada keluarga para syuahada dan tawanan serta mereka yang cedera.

Haniyyah menegaskan tindakan PA Fatah menunjukkan sokongan terhadap jenayah serta tindakan terorrisme Zionis terhadap rakyat Palestin. Sementara itu, sikap berdiam diri antarabangsa terhadap penderiataan rakyat, berupa pembunuhan, pengusiran dan penangkapan serta pelanggaran terhadap hak-hak perlembagaan adalah juga satu bentuk kejahatan.

sumber :  COMES
penterjemah : osman

Categories
Berita Semasa

Rejim Zionis Menyerang Sebuah Masjid di Hebron

Isnin , 30/08/2010 – Tentera rejim Israel telah menceroboh Masjid Hamza bertempat di bandar Seir di timur Hebron dekat Tebing Barat pada waktu subuh hari ini. Sumber-sumber keselamatan mengatakan tentera rejim Israel turut menggeledah masjid tersebut serta beberapa rumah di bandar Seir.

Sumber-sumber juga menyatakan, kawasan bandar Nuba, Seir, Halhoul, Samoa dan Al-Thahereyah di Ras Al-Jura turut dicerobohi. Namun, tiada penahanan dilaporkan. Di Kota Lama Hebron, tentera Israel menahan enam orang inspektor daripada Perbandaran Hebron selama dua jam sebelum dibebaskan.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah :  idawati

Categories
Berita Semasa

Kesatuan Eropah, Ashton Menyatakan Kebimbangan terhadapa Penangkapan oleh regim Israel ke atas Seorang rakyat Palestine yang merupakan Seorang Aktivis Hak Asasi Manusia

Jumaat , 27/08/2010 – Perwakilan Tinggi Hal Luar Negeri dari Kesatuan Eropah, Catherine Ashton, menyatakan keprihatinannya terhadap keputusan regim Israel untuk menghukum pencetus tunjuk perasaan, Rhamah Abu Abdallah dari Bil’in. Bil’in merupakan sebuah desa kecil di tengah Tebing Barat.

Abu Rhamah telah dituduh bersalah oleh mahkamah tentera regim Israel pada hari Selasa atas kesalahan menghasut dan menyusun demonstrasi haram. Beliau sebelum itu telah pun berada di dalam tahanan tentera selama 8 bulan. Beliau dibebaskan dari tuduhan membaling batu dan memiliki senjata. Desa Bil’in telah menganjurkan tunjuk perasaan secara aman terhadap regim Israel yang membina tembok di atas tanah penduduk kampung sejak dari enam tahun yang lalu.

Sebagai ahli Jawatankuasa Popular dan penyelaras sejak ia mula dibentuk pada tahun 2004, Abdullah telah mewakili desa Bil’in ke seluruh dunia. Pada Jun 2009, beliau menghadiri perbicaraan undang-undang di Montreal untuk menentang dua syarikat Kanada yang membina penempatan haram di tanah Bil’in. Pada Disember 2008, beliau turut serta dalam lawatan ucapan mengelilingi Perancis, dan pada tarikh 10 Disember 2008, iaitu tepat setahun sebelum penangkapannya, Abdallah menerima Carl Von Ossietzky. Ia merupakan Pingat untuk Perkhidmatan Posisi dalam Realisasi Hak Asasi Manusia yang diberikan oleh Kumpulan Antarabangsa untuk Hak Asasi Manusia di Berlin.

sumber : Palestine News Network
penterjemah :  shuhada

Categories
Berita Semasa

Israel Membina Pos Pemeriksaan Tentera di Hebron, Bethlehem

Jumaat , 27/08/2010 – Rejim Israel (IOF) membangunkan pos-pos pemeriksaan tentera di utara Bandar Hebron, Tebing Barat pada hari ini.

Sumber tempatan menyatakan, tentera rejim Israel menghentikan kereta orang-orang awam dalam tempoh berjam-jam. Mereka menjalankan pemeriksaan kereta secara terperinci serta memeriksa kad-kad pengenalan diri. IOF juga menyerbu kawasan Bait Omer dan Yonis di Hebron, tambah sumber tersebut.

Di Bethlehem, sebuah pos pemeriksaan tentera dibangunkan di laluan kemasukan Kampung Al-Jba. Di pos tersebut, sejumlah warga ditahan selama berjam-jam. Israel mendirikan lebih 500 pos pemeriksaan di Tebing Barat di mana sejumlah warga ditahan dan diperiksa pengenalan diri masing-masing atas tujuan kononnya mencari warga-warga Palestin yang dikehendaki.

sumber : The Palestine Telegraph
penterjemah : idawati

Categories
Berita Semasa

Pasukan Militan Abbas enggan hentikan rundingan

Jumaat , 27/08/2010 – Militan Mahmoud Abbas pada hari Rabu yang lalu bertindak menghalang badan Palestin dan badan bebas dan membuat kenyataan, “Persidangan Perwakilan Kebangsaan ini bertujuan untuk mempertahankan pendirian mereka dan menolak terus rundingan (antara Abbas dan Zionis)“, Persidangan ini diadakan di Bandar Ramallah, dengan kerjasama Gaza dan ke udara melalui siaran televisyen.

Parti Pembebas Palestin, Parti Demokrasi, Parti Rakyat dan Badan Nasional, termasuk lebih 400 individu tidak terikat, di dalam persidangan yang turut diadakan di Gaza, bersepakat menyeru kepada memboikot rundingan dua hala dengan Rejim Zionis.

Abbas telah mengecam para peserta persidangan di Gaza dan menghalang persidangan daripada dijalankan di barat, manakala di Ramallah pula, pihak pengawal keselamatan sudah disediakan sejak awal untuk mengelakkan sebarang gangguan yang bertindak menghentikan persidangan.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : Azleen

Categories
Berita Semasa

Bekalan bahan bakar ke penjana kuasa di Gaza sudah mula dibekal.

Jumaat , 27/08/2010 – Pihak Berkuasa Palestin mula membekalkan 600, 000 tan bahan bakar industri mulai Rabu lalu bagi satu-satunya penjana kuasa di Gaza. Jumlah tersebut cukup untuk menghasilkan tenaga selama lima hari. Pihak Berkuasa Palestin telah bersetuju untuk meneruskan bekalan bahan api selepas menghentikannya apabila Syarikat Elektrik Gaza gagal membayar bahan bakar terbabit.

Satu kontrak baru dicapai dimana Syarikat Gaza akan menyalurkan bayaran ke Ramallah setiap 15 bulan dan meningkatkan polisi kutipan bil di Semenanjung Gaza. Selama berbulan-bulan 1.5 juta penduduk Gaza menderita akibat gangguan bekalan elektrik yang sering berlaku dan memakan masa yang lama.

sumber : Palestine News Network
penterjemah : hijjaz

Categories
Berita Semasa

Israel Larang Rakyatnya Pergi Ke Sinai

Jumaat , 27/08/2010 –“Dewan Anti Terroris” penjajah Zionis menyampaikan peringatan keras kepada penduduk mereka agar tidak berada di Sinai, dengan alasan khuatir mereka akan diserang.

Akhbar Israel, Ma’arev, edisi Rabu (25/8), mengatakan bahawa jangkaan Kementerian keamanan Zionis mendakwa terdapatnya pejuang Palestin di Sinai. Penculikan juga mungkin berlaku jika rakyat Israel pergi ke daerah tersebut. Dengan demikian maka Sinai, menurut pihak keamanan Zionis, telah menjadi daerah yang tidak aman dan tidak boleh dikunjungi.

Kementerian Keamanan Zionis mendakwa bahawa pejuang Palestin sedang bergerak bebas di Sinai meskipun ada usaha giat yang dilakukan Mesir untuk menanggangi keadaan tersebut.

sumber : COMES
penterjemah : osman