Tentera Israel rampas tanah penduduk Palestin.

Rabu , 29-08-2018 – Tentera rejim zionis Israel bertindak merampas tanah milik seorang penduduk Palestin yang terletak di Sheikh Jarrah, Baitulmuqaddis. Menurut Hashim Bader, beliau melihat sendiri jentolak Israel menceroboh tanah milik Abdul Razak al-Sheikh dengan menumbangkan pokok buah-buahan dan membuat laluan masuk ke tanah tersebut sambil diawasi oleh anggota polis rejim. Tanah yang diceroboh … Read moreTentera Israel rampas tanah penduduk Palestin.

Israel berang dengan senarai bersama mengutuk kekejaman Israel di PBB

Rabu , 29-08-2018 – Inisiatif anggota Knesset Arab bagi mengusahakan senarai bersama bagi mengutuk kekejaman Israel di Perhimpunan Agung PBB telah menimbulkan kemarahan dikalangan anggota Knesset lain. Menurutu agensi berita Hayom berpangkalan di Israel, speaker Knesset Israel, Yuli Edelstein menyatakan ahli perwakilan arab di Knesset bertindak membelakangi negara Israel dengan mengusahakan senarai tersebut sedangkan mereka … Read moreIsrael berang dengan senarai bersama mengutuk kekejaman Israel di PBB

Israel masih belum benarkan jenazah seorang penduduk Palestin untuk dikebumikan.

Selasa , 21-08-2018 – Maklumat dari sumber Majlis Daerah Umm al-Fahm, Baitulmuqaddis yang dikuasai Israel menyatakan bahawa pihak polis rejim zionis masih belum lagi memberi tarikh bila jenazah Ahmad Mahamid, penduduk Palestin berusia 30 tahun boleh dibawa keluar. Menurut laporan laman web Arab 48 melaporkan, Mahamid telah membuat permohonan agar mayat anaknya itu dipulangkan segera … Read moreIsrael masih belum benarkan jenazah seorang penduduk Palestin untuk dikebumikan.

Rejim Zionis mendirikan pos pemeriksaan ketenteraan di utara Salfit

Isnin , 20-08-2018 – Tentera rejim zionis (IOF) pada Rabu mendirikan pos pemeriksaan ketenteraan di kemasukan bandar Qarawat Bani Hassan di utara Salfit. Saksi mata mengesahkan yang rejim Israel tiba-tiba menghentikan kenderaan, menggeledah mereka dan memeriksa kad pengenalan diri para penumpang tanpa sebab lalu menyebabkan kesesakan trafik. Para pemandu terpaksa mengambil jalan lain, sumber itu … Read moreRejim Zionis mendirikan pos pemeriksaan ketenteraan di utara Salfit

Polis Israel halang 10 wanita Palestin dari memasuki Masjidil Aqsa untuk 15 hari.

Isnin , 20-08-2018 – Polis rejim Israel mengeluarkan perintah halangan ke atas sepuluh wanita warga Palestin dari memasuki Masjidil al-Aqsa, Baitulmuqaddis untuk tempoh 15 hari. Kesepuluh wanita itu telah ditahan polis rejim di pintu masuk utama masjid tersebut sebelum mereka diheret ke pusat tahanan Qishleh dan kemudiannya mereka diberi surat perintah tersebut. Salah seorang wanita … Read morePolis Israel halang 10 wanita Palestin dari memasuki Masjidil Aqsa untuk 15 hari.

Pelampau Yahudi berarak sambil menyeru bunuh orang Arab.

Khamis, 16-08-2018 – Beratus pelampau Yahudi berarak dan kemudiannya berkumpul di hadapan Masjid Ibrahimi di al-Khalil, sebuah daerah yang terletak di selatan Tebing Barat. Perarakan itu diadakan berikutan seruan yang dibuat oleh sebuah pertubuhan Yahudi yang mahu memastikan bandar itu menjadi apa yang mereka dakwa sebagai bandar yang beridentitikan Yahudi dan menjadi salah satu tapak … Read morePelampau Yahudi berarak sambil menyeru bunuh orang Arab.

Seorang kanak-kanak Palestin cedera akibat tembakan Israel di timur Gaza.

Khamis, 16-08-2018 – Seorang kanak-kanak Palestin cedera pada petang Selasa apabila tentera rejim zionis (IOF) melepaskan tembakan kea rah warga Palestin dekat sempadan timur bandar Gaza. Satu sumber tempatan menyatakan yang seorang kanak-kanak cedera di kepala akibat serpihan peluru hidup ketika beliau berdiri dekat dengan perarakan untuk kembali di timur Gaza. Saksi mata menyatakan yang … Read moreSeorang kanak-kanak Palestin cedera akibat tembakan Israel di timur Gaza.

Kekurangan ubat kanser di Gaza ancam nyawa penghidapnya.

Rabu, 15-08-2018 – Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza berkata, Hospital Rantisi tidak lagi mampu untuk menyediakan rawatan kimoterapi kepada pesakit kanser di hospital tersebut. Jurucakap kementerian itu, Ashraf al-Qudra menyatakan bahawa stor ubat di kementerian kesihatan dan hospital-hospital di bawah kementerian itu telah kehabisan bekalan dadah penting yang sangat diperlukan dalam rawatan kanser. Beliau memberi … Read moreKekurangan ubat kanser di Gaza ancam nyawa penghidapnya.

Rejim Zionis mendirikan pos pemeriksaan ketenteraan di bandar Nablus

Rabu, 15-08-2018 – Tentera Rejim Zionis pada Ahad mendirikan pos pemeriksaan ketenteraan di kemasukan bandar Madama, selatan Nablus, utara Tebing Barat. Saksi mata mengesahkan yang beberapa kenderaan warga Palestin telah ditahan dan digeledah di kemasukan bandar tersebut. Tentera rejim zionisturut menyerbu bandar Aqrba, selatan bandar itu di mana kenderaan-kenderaan warga Palestin dihalang daripada memasuki atau … Read moreRejim Zionis mendirikan pos pemeriksaan ketenteraan di bandar Nablus

Rejim Israel lancar operasi geledah rumah dan culik penduduk tempatan.

Isnin, 13-08-2018 – Tentera rejim zionis Israel bertindak melancarkan operasi awal pagi dengan memecah masuk rumah dan menculik penduduk tempatan di beberapa lokasi berasingan di Tebing Barat. Menurut sumber tempatan, anggota tentera rejim menyerbu bandar Qaffin yang terletak di Tulkarem dan dilihat telah membawa pergi lima penduduk tempatan, termasuk bekas tahanan. Mereka yang ditahan dikenali … Read moreRejim Israel lancar operasi geledah rumah dan culik penduduk tempatan.

Perancis dan Jerman menggesa dihentikan sekatan ke atas Gaza

Isnin, 13-08-2018 – Kementerian Luar Perancis mengeluarkan kenyataan pada Khamis menyeru kepada penyelesaian politik yang berterusan di Semenanjung Gaza. “Perancis mengutuk peningkatan keganasan di antara Israel dan Semenanjung Gaza. Ia menyelar penembakan roket ke arah Israel dan ingin supaya gencatan senjata dilakukan oleh kesemua pihak bagi mengelakkan kematian orang awam”, demikian kenyataan itu menyebut. “Apa … Read morePerancis dan Jerman menggesa dihentikan sekatan ke atas Gaza

Delegasi Hamas yang diketuai oleh Arouri menuju ke Kaherah

Isnin, 13-08-2018 – Delegasi Hamas berangkat dari Semenanjung Gaza pada Rabu melalui sempadan Rafah untuk lawatan enam hari. Delegasi diketuai oleh timbalan ketua biro politik Hamas, Saleh al-Arouri, yang turut disertai oleh pegawai Hamas lain, tiba di Gaza pada Khamis lepas. Menurut ketua biro politik Hamas, Ismail Haneyya, delegasi itu akan bertemu denga para pegawai … Read moreDelegasi Hamas yang diketuai oleh Arouri menuju ke Kaherah

Penduduk Khan al-Ahmar digesa tolak tawaran berpindah.

Jumaat, 10-08-2018 – Ketua Jawatankuasa Menentang Pembinaan Tembok Pemisah dan Penempatan Haram di Palestin, Walid Assaf menjelaskan bahawa penduduk perkampungan Khan al-Ahmar tidak bersetuju untuk berpindah. Bercakap dalam rancangan radio Voice of Palestine, beliau memberitahu bahawa peguam yang mewakili pertubuhan itu telah dimaklumkan akan keputusan penduduk dan mengarahkan supaya peguam dapat menyuarakan keputusan itu di … Read morePenduduk Khan al-Ahmar digesa tolak tawaran berpindah.

Banduan Palestin di Bebaskan secara Bersyarat

Jumaat, 10-08-2018 – Mahkamah Israel mengarahkan pembebasan bersyarat kepada tahanan dari Baitulmaqdis, Mahmoud Jaber. Jaber, 21, telah dinafikan hak untuk masuk ke Masjid al-Aqsa selama sebulan. Pemuda itu telah ditangkap pada Selasa lalu iaitu hari yang sama pembebasannya dari penjara Israel, di mana beliau menghabiskan 12 bulan disitu. sumber : http://english.palinfo.com penterjemah : nurul

Delegasi anggota atasan Jihad Islami tiba di Moscow.

Khamis, 09-08-2018 – Rombongan delegasi anggota Pergerakan Jihad Islami yang berpengkalan di Semenanjung Gaza, tiba di Moscow untuk sesi perbincangan rasmi dengan para pegawai kerajaan Rusia. Lawatan itu diadakan atas jemputan pihak Kementerian Luar Rusia, demikian lapor pejabat media pergerakan tersebut. Delegasi itu diketuai oleh Timbalan Setiausaha Agung, Ziyad al-Nakhla dan dua anggota biro politik … Read moreDelegasi anggota atasan Jihad Islami tiba di Moscow.