Puluhan Penduduk Yahudi Menceroboh Perkarangan Al Aqsa

Khamis, 23-09-2021 – Puluhan penduduk Yahudi menyerbu masuk perkarangan Masjidil Aqsha dan melakukan ritual Talmud. Mereka dikawal ketat oleh pasukan penjajah Israel. Sejumlah sumber di Al-Quds melaporkan, 104 penduduk Yahudi menceroboh masuk perkarangan Al-Aqsa melalui pintu gerbang Maghoribah. Mereka berjalan di perkarangan Al Aqsa sambil memprovokasi warga Al-Quds yang berada di kawasan Al-Aqsa. Mereka turut melakukan ritual Talmud.

Menurut sumber, para penduduk Yahudi melakukan ritual Talmud dan tindakan provokaif, serta berusaha merayakan Hari Tahta Yahudi, dengan memasukan daun kurma yang dikhususkan dalam ritual tersebut yang diletakan di bawah pakaian mereka. Di samping itu, seorang penduduk Yahudi melakukan “Sujud Prahara” di kawasan timur Masjidil Aqsa, yang sempat dirakam oleh seorang aktivis di Masjidil Aqsha.

Sementara itu Jawatankuasa Al-Quds dan Al-Aqsa kembali menyeru kepada segenap warga Palestin di Al-Quds, Tebing Barat dan wilayah 48 untuk mengintensifkan kesiapsiagaan di perkarangan Al-Aqsh, untuk menggagalkan rancangan Zionis dan kelompok Yahudi menjelang peringatan hari kebesaran mereka.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman