Puluhan NGO menggesa Amazon dan Google agar memutuskan hubungan dengan kerajaan rejim

Rabu, 27-10-2021 – Lebih 40 pertubuhan di Amerika Syarikat menggesa Amazon dan Google agar menarik balik kontrak yang ditandatangani beberapa bulan lalu dengan tentera rejim.

Pertubuhan-pertubuhan itu menyatakan mereka melancarkan kempen “Tiada Teknologi untuk Apartheid”, sebagai memberi tindak balas kepada surat terbuka daripada 500 orang pekerja Amazon dan Google yang baru-baru ini disiarkan dalam The Guardian. Surat tersebut menyeru majikan mereka membatalkan kontrak dengan tentera rejim yang dikenali sebagai “Projek Nimbus” dan menolak semua kontrak yang menyumbang kepada penindasan Israel terhadap rakyat Palestin.

“Ketika bom-bom Israel memusnahkan bangunan kediaman di Gaza pada Mei lepas, para eksekutif Amazon Web Services dan Google Cloud menandatangani Projek Nimbus: satu kontrak lumayan berjumlah $1.22 billion dengan kerajaan rejim untuk membina Infrastruktur Teknologi Awan bagi tentera dan kementeriannya,” demikian menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh pertubuhan-pertubuhan tersebut.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Nor idawati