Hamas meningkatkan kesedaran tentang peranan penentangan orang kurang upaya

Rabu, 08-12-2021 – Pada Hari Orang Kurang Upaya Antarabangsa, yang diisytiharkan oleh Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 1992 untuk menyokong orang kurang upaya, Pergerakan Hamas mengeluarkan kenyataan pada hari Jumaat yang memuji peranan heroik orang kurang upaya dalam laluan penentangan Palestin terhadap pendudukan.

“Hari ini datang ketika penderitaan orang kurang upaya kita semakin teruk akibat keganasan yang diamalkan oleh pendudukan Israel dan peneroka penjajah terhadap rakyat Palestin di rumah dan di diaspora, termasuk membunuh, memindahkan penduduk Palestin, dan merobohkan rumah mereka, dan mencuri tanah mereka,” kata kenyataan Hamas itu.

Gerakan itu menegaskan bahawa setakat tahun ini, pendudukan Israel membunuh tiga orang kurang upaya Palestin semasa serangannya ke atas Gaza pada Mei dan yang keempat di pusat pemeriksaan tentera Qalandia di timur laut Baitulmaqdis yang Diduduki. Memandangkan jenayah yang semakin meningkat, pendudukan Israel telah menjadikan jumlah orang kurang upaya Palestin yang dibunuhnya sehingga 50 orang, tambahnya.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Nor syuhada