Hari ke-53 pencerobohan. Pencarian orang hilang di bawah runtuhan diteruskan

Jumaat, 01-12-2023 – Pencerobohan Israel di Semenanjung Gaza memasuki hari ke-53 berturut-turut, bersempena dengan hari kelima ketenangan kemanusiaan sementara dengan pemberhentian serangan udara, pencabulan penjajahan masih berterusan dengan kebakaran di utara Gaza, dan penerbangan pesawat peninjau, dengan jangkaan pembebasan kumpulan tahanan baharu dalam rangka perjanjian pertukaran berkelompok.

Koresponden kami melaporkan bahawa kereta kebal penjajah melepaskan asap dan peluru bunyi ke arah bangunan kosong di Sheikh Radwan dan pinggir kem pantai, dengan pergerakan mereka ke barat menurun pada waktu pagi.

Beliau berkata bunyi tembakan kedengaran di kawasan itu dan tidak jelas sama ada ia disebabkan oleh berbalas tembakan atau penjajahan.

Menurut sumber media, apa yang berlaku pada waktu subuh dan awal pagi di barat laut Gaza tertumpu di kawasan Al-Atatreh dan persekitarannya, di kawasan pejuang penentang melepaskan tembakan ke arah kereta kebal penjajah ketika mereka cuba mara dari kedudukan sebelumnya.

Beliau menyatakan bahawa kenderaan penjajah Israel melepaskan tembakan beberapa kali ke arah penduduk di timur Semenanjung Gaza, manakala pesawat perang terbang tinggi pada malam tadi di beberapa lokasi, terutama gabenor pusat.

PERGESERAN LAPANGAN

Briged al-Qassam, sayap tentera Hamas, mengumumkan “pergeseran lapangan” di utara Gaza yang ditangani oleh mujahidin akibat pelanggaran jelas oleh musuh perjanjian gencatan senjata di utara Semenanjung Gaza pada Selasa.

Briged Qassam berkata dalam satu kenyataan ringkas: Kami komited terhadap gencatan senjata selagi musuh mematuhinya, dan kami menyeru pengantara untuk menekan penjajah supaya mematuhi semua syarat gencatan senjata di darat dan di udara.

Perbadanan Penyiaran Israel berkata bom meletup di tengah-tengah tentera Israel di utara Gaza.

Tentera Israel mengumumkan bahawa tiga bahan letupan diaktifkan berhampiran tentera Israel dalam dua insiden berasingan, selain menembak senjata, yang mengakibatkan kecederaan beberapa tentera.

JASAD-JASAD SYUHADA’

Sementara itu, penduduk terus mencari orang hilang di bawah runtuhan rumah yang musnah di kawasan yang boleh dimasuki, dengan rayuan pakar dan peralatan untuk membantu dalam proses pencarian mayat dan mengeluarkan dari runtuhan.

Anggota penyelamat dan ambulans serta sukarelawan di Semenanjung Gaza menemui 160 syahid dari bawah runtuhan dan dari jalan raya dalam tempoh 24 jam lalu, menjadikan jumlah syahid sejak permulaan pencerobohan Israel pada 7 Oktober kepada lebih 15,000 syahid, termasuk lebih 6,150 kanak-kanak dan lebih 4,000 wanita.

Menurut sumber media, anggota penyelamat setakat ini bergantung kepada kaedah manual dan tradisional untuk mengesan mayat syahid, kerana kekurangan jentera dan peralatan untuk mengalihkan runtuhan.

Data yang tidak konklusif menunjukkan bahawa kira-kira 6,500 orang yang hilang masih berada di bawah runtuhan, atau nasib mereka masih belum diketahui, termasuk lebih daripada 4,700 kanak-kanak dan wanita.

Menurut Radio Tentera Israel, kerajaan penjajah menerima nama 10 tahanan di Gaza yang dijadualkan dibebaskan oleh Hamas pada Selasa, di bawah perjanjian gencatan senjata, yang dilanjutkan selama dua hari lagi.

Pergerakan Penentangan Islam Hamas mengumumkan pada petang Isnin perjanjian dengan saudara-saudara di Qatar dan Mesir untuk melanjutkan gencatan senjata kemanusiaan sementara selama dua hari tambahan di bawah syarat yang sama seperti gencatan senjata sebelumnya.

Dalam konteks yang berkaitan, Kementerian Luar Qatar mengumumkan bahawa satu persetujuan telah dicapai untuk memperluaskan gencatan senjata kemanusiaan di Semenanjung Gaza.

Jurucakap Kementerian Luar Qatar, Majid al-Ansari dalam satu ciapan di laman web X, “Negara Qatar mengumumkan bahawa dalam rangka pengantaraan yang sedang berlangsung, satu perjanjian telah dicapai untuk melanjutkan gencatan senjata kemanusiaan selama dua hari lagi di Semenanjung Gaza.”

Petang semalam, kerajaan Israel mengumumkan persetujuannya untuk memasukkan 50 tahanan wanita Palestin dalam senarai tahanan yang akan dibebaskan jika lebih ramai tahanan Israel dibebaskan dari Gaza.

Menurut sumber, penentangan itu berjaya mengenakan kemasukan nama 50 tahanan wanita, termasuk tahanan wanita dari 48 kawasan, dalam senarai pembebasan, bersama-sama dengan 10 anak-anak mereka.

Pada 24 November, gencatan senjata sementara selama empat hari antara Israel dan puak Palestin berkuat kuasa, di bawah naungan Qatar-Mesir.

sumber : https://palinfo.com/ diterjemah oleh Juhari Sham Jusoh