Category Archives: Analisis

Boikot atau tidak Boikot?

oleh Maszlee Malek

Usai perjumpaan dengan ahli-ahli parlimen EU dan juga pegawai-pegawai dari EU commission di pejabat EU di Brussels, saya dan ahli kumpulan pelobi isu Palestin dari Durham mula mencari ruang untuk merehatkan minda. Tidak mudah untuk melakukan usaha lobi, lebih-lebih lagi bila ianya melibatkan pihak-pihak yang terlibat secara langsung di dalam isu berkenaan. Lebih sulit lagi apabila ianya melibatkan pihak yang sinis terhadap perjuangan Palestin.

Continue reading Boikot atau tidak Boikot?

Wawancara eksklusif bersama juru bicara Brigade Al-Qassam.

(harap maaf, tidak berkesempatan untuk menterjemah ke dalam bahasa Melayu)

Abu Ubaidah, juru bicara Brigade Izzuddin Al-Qassam, sayap militer Hamas, menegaskan bahwa perang ‘furqon’ membuat perubahan besar di tubuh bangsa Arab dan umat Islam. Perang ini juga membentuk kesadaran dan solidaritas cukup besar dalam pemahaman perjuangan dan jihad yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Continue reading Wawancara eksklusif bersama juru bicara Brigade Al-Qassam.

Hitler itu mungkin ada benarnya.

oleh Dr Asri

Ketika saya menulis rencana ini (pada Hari Sabtu) saya sedang berada di Osnabruck, Jerman. Pada Hari Jumaat semalam saya memberikan ceramah ringkas di sebuah masjid di sini yang diberi nama Masjid Ibrahim. Kebanyakan ahli jemaahnya merupakan orang Arab.

Saya berucap dalam bahasa arab mengenai isu semasa umat Islam sekarang khususnya Palestin. Imamnya yang berasal dari Syria berkhutbah dengan berani dan bersemangat tentang isu Gaza. Bahkan beliau berkempen agar ahli jamaahnya menyertai demonstrasi aman membantah kekejaman yang dilakukan terhadap rakyat Palestin.

Continue reading Hitler itu mungkin ada benarnya.

Kuasa Facebook dalam isu Palestin.

oleh  Maszlee Malek

Berderma sudah, berdoa sudah, berqunut nazilah sudah, berdemo sudah…apa lagi yang kami mampu buat?

Keluhan salah seorang siswa mengenai tugas yang boleh dilakukan untuk membantu saudara seakidah di Gaza. Di dunia globalisasi dan dunia virtual tanpa sempadan ini, banyak yang boleh dilakukan. Maklumat tidak bersempadan membolehkan maklumat sampai ke mana sahaj, kepada sesiapa sahaja tanpa halangan.

Continue reading Kuasa Facebook dalam isu Palestin.

Tsunami yang bakal melanda Timur Tengah.

oleh Maszlee Malek

“What is happeing now in Gaza is not between the Muslim and the Jews; nor it is between Islam and Judaism; but it is a case between the oppressed (Palestinians) and the oppressor (Zionists)!”

“The oppresors are not only the Zionists; Bush and the European leaders; the oppressors also include MUBARAK!, ABBAS!, THE SAUDI ROYAL FAMILY!”

“An the good news is, They are all coming down!!! They are all coming down!!!”

Azzam Tamimi, 10/1/2009; London, UK. (sumber: youtube, find: Azzam Tamimi, Gaza)

Ini merupakan wacana politik.Wacana sebeginilah yang mudah difahami dan mudah dikongsi bersama oleh masyarakat dunia yang sedar. Inilah realiti yang perlu difahami oleh semua. Inilah realiti yang dapat menjawab persoalan-persoalan menegenai kekejaman Mubarak yang enggan membuka pintu sempadan Refah, keterlibatan kerajaan Saudi dengan AS dan Israel, dan juga peranan sebenar Abbas yang merupakan hipokrit terbesar di dalam isu ini”.
Continue reading Tsunami yang bakal melanda Timur Tengah.

Mubarak perlu diajar !

oleh Maszlee Malek

Ramai yang terus mengutuk Israel…malah majoriti penduduk dunia, hatta penduduk AS yang kerajaan mereka menyokong penuh rejim tersebut. Pelbagai alasan tidak logik yang dikemukakan rejim Zionis di media-media barat tidak mendapat imbangan dari kenyataan di pihak Palestin sendiri. Malangnya, sudut yang terlindung di dalam siri ‘holocaust’ terhadap rakyat Gaza ini amat nyata. Rejim Husni Mubarak yang merupakan rakan utama Israel di dalam pembunuhan beramai-ramai rakyat Palestin dibiarkan sahaja.

Continue reading Mubarak perlu diajar !

Temuramah Eksklusif Bersama Ust Maszlee Malek Berhubung Serangan Rejim Zionis.

Angka kematian di Gaza semakin meningkat dari hari ke hari. Seluruh dunia kini menumpukan tumpuan kepada serangan terbaru rejim Zionis yang diakui terbesar semenjak 1967.

Ikuti temuramah eksklusif wartawan Palestinkini , Gunx bersama Ustaz Maszlee Malek, seorang penganalisis isu Palestin yang tidak asing lagi yang kini berada di Durham, United Kingdom.

Continue reading Temuramah Eksklusif Bersama Ust Maszlee Malek Berhubung Serangan Rejim Zionis.