Satu sidang yang diadakan di Belanda untuk menandakan ulang tahun Nakba

Khamis , 24/05/2012 – Masyarakat Palestin di Belanda telahmengadakan satu sidang sempena ulang tahun ke 64 Nakba Palestin di ibu Amsterdam, dengan penyertaan bekas PM Belanda, Dries van Ogo, dan dengan kehadiran besar masyarakat Palestin yang besatu padu dengan isu Palestin. Persidangan itu yang dimulakan dengan filem dokumentari mengenai Nakba dan syarat-syarat pelarian.

Jurucakap bagi institusi yang menganjurkan persidangan itu, Wim lankamp berkata dalam ucapan perasmian beliau: “Kami mengadakan persidangan itu hari ini, selepas 64 tahun Nakba, yang mengahalau rakyat Palestin dan merampas tanah mereka. Kami memperingati ulang tahun ini hari ini di Amsterdam ketika semua bandar di Belanda sedang menyaksikan aktiviti yang serupa yang mencerminkan keadaan hari Nakba. ”

Lankamp menekankan hak pelarian Palestin untuk kembali ke tanah air dari mana mereka telah dihalau secara paksa, mengingatkan “pembunuhan beramai-ramai yang telah dilakukan oleh pendudukan Zionis terhadap Palestin sejak lebih enam dekad, dan masih berterusan hingga ke hari ini,” mereka. Beliau juga berkata kepada mengenai penderitaan beribu-ribu tahanan Palestin dalam penjara penjajahan, yang telah berjaya mencapai beberapa tuntutan mereka selepas mogok lapar yang mengambil masa kira-kira sebulan.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : syuhada