Categories
Berita Semasa

Ilmuan Israel akan memberikan syarahan di Riyadh

Isnin , 20/12/2010 – Laporan akhbar menyatakan bahawa ilmuan Israel dari Britain melakukan lawatan ke Arab Saudi untuk memberi ceramah di Pusat Penyelidikan dan Pengajian Islam Raja Faisal sebagai jemputan daripada Putera Turki, al-Faisal, bekas pengarah Perisikan Saudi.

Agensi Berita Perancis (AFP) memberitahu bahawa Professor Israel Avi Shlaim, yang memasuki Arab Saudi menggunakan passport Britain, (Avi Shlaim) berkata bahawa dalam pertemuannya dengan Diplomat Saudi, Ahli perniagaan dan Ilmuan Arab Saudi, mereka pragmatik dan bersedia untuk mengiktiraf hak Ikewujudan Israel jika negara Palestin menggunakan sempadan 1967 ditubuhkan.

“Saya sangat terkejut dengan ketiadaan kata-kata kasar dan kutukan terhadap Israel. Saya tidak pernah dengar seseorang pun yang menafikan hak Israel untuk wujud, dan Saudi berharap agar isu ini boleh diselesaikan.” kata Shlaim.

Professor Yahudi itu juga memberitahu bahawa inisiatid damai yang dilancarkan oleh Arab Saudi dan diambil oleh Liga Arab pada 2002 ialah langkah terbaik untuk berdamai dengan Israel dan memberi mereka apa yang mereka selalu impikan.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : redz