Categories
Berita Semasa

Serangan Israel ke atas Gaza berterusan Mengetepikan rundingan damai

Rabu, 24/08/2011 – Israel tetap menersukan serangan ke atas Semenanjung Gaza pada Ahad walaupun rundingan kedua belah pihak hampir berjaya.

Pada tegah hari Ahad, tujuh rakyat Palestin termasuk seorang kanak-kanak terdera selepas jet pejuang Israel menyerang tapak kepunyaan Polis di barat daya Gaza, lapor pegawai perubatan.

Koresponden Pusat Info Palestin berkata bahawa pengeboman itu memusnahkan seluruh tapak itu, dan juga menyebabkan kerosakan ke atas kilang berdekatan.

Pusat latihan al-Naseer milik briget Salahuddin, sayap ketenteraan PRC juga dibom, walaubagaimanpun tiada laporan kecederaan diberikan.

Penduduk tempatan memberitahu sumber PIC bahawa terdapat juga pengeboman berdekatan dengan sebuah sekolah di barat daya Beit Lahya, utara Semenanjung Gaza di mana sebuah kereta penduduk awam dibom. Juga tiada kecederaan dilaporkan.

Jet pejuang Israel yang lain melancarkan sebuah peluru berpandu ke atas pejuang di Beit Hanoun, utara Semenanjung Gaza, tetapi pejuang berjaya berundur tanpa kecederaan.

Sementara itu, sumber daripada rakyat Palestin berkata bahawa persetujuan awal telah dicapai untuk ketenangan di Semenanjung Gaza pada malam Ahad pukul 9, selepas usaha daripada pihak Mesir.

sumber yang sama juga berkata bahawa paksi Palestin bersetuju untuk meneruskan perdamaian tetapi juga berkata mereka juga akan bertindak balas ke atas serangan Israel.

15 rakyat palestin maut dan lebih 50 cedera dalam serangan Israel sejak petang Khamis.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/
penterjemah : redz