Categories
Berita Semasa

Tawanan mogok lapar yang dipindahkan untuk bersendirian

Selasa , 10-04-2012 – Ahmed Betawi, seorang penyelidik di Yayasan Tadamun, melaporkan bahawa tawanan Hassan Safadi , 35 tahun cedera di lutut kanan pada hari Selasa selepas kehilangan kesedaran akibat sakit kepala yang teruk akibat melancarkan mogok lapar sejak 30 hari, di samping kesakitan teruk di buah pinggang kiri, sakit perut, sakit belakang dan penurunan berat badan dengan mendadak melebihi 15 kilogram.

Sebagai hukuman untuk mogok lapar itu, Pentadbiran Penjara dipindahkan kepadanya dua hari lalu dari Penjara Zionis Megido ke kurungan seorang diri dan dikenakan denda sebanyak NIS 1,000 bagi setiap hari mogok di samping halangan terhadap makanan dan lawatan keluarga. Bagaimanapun, Safadi tabah dengan semua keputusan itu.

Selain itu, Betawi menyeru semua pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia, semua badan perundangan dan media untuk mengambil punca tahanan dalam tahanan am dan pentadbiran khususnya untuk berusaha ke arah pembebasan mereka dan untuk memberi penerangan tentang penderitaan mereka, menunjukkan bahawa tahanan pentadbiran bertentangan dengan kaedah-kaedah asas undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang melarang penahanan tahanan atas sebab-sebab yang tidak diketahui atau tanpa sebarang denda.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : syuhada