Haniyeh sedang bersedia untuk mempersiapkan pelancongan asing untuk pembiayaan bagi projek-projek dalam sektor.

Jumaat , 21-09-2012 – Ziyad Zazaberkata, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Perdana Menteri Ismail Haniya bersedia untuk perjalanan luar negara dalam tempoh tiga tahun ini untuk mendapatkan pembiayaan bagi projek-projek kerajaan baru di Gaza.

Zaza berkata kepada Gaza dalam satu temu bual dengan TV Al-Aqsa pada Rabu (5-9) Haniyeh sedang membuat persediaan untuk lawatan bagi pembiayaan asing bagi pelaksanaan projek-projek kerajaan ekonomi, pertanian, perindustrian dan perkhidmatan baru di Semenanjung Gaza, tanpa menyatakan yang tarikh atau negara untuk melindungi.

Ini adalah kerana bahawa Haniyeh telah muncul dalam satu pusingan beliau di Gaza pada bulan Januari (Januari) tahun lepas, dan dua minggu semasa beliau melawat Mesir, Tunisia, Sudan dan Turki, dan telah diikuti oleh pusingan kedua dalam bulan itu Julai lepas di mana beliau melawat Qatar, Kuwait, Bahrain dan Iran.
Tambahan pula, Zaza berkata bahawa delegasi dari Pihak Berkuasa Tenaga dan Syarikat Elektrik Pengagihan di Gaza akan membiarkan untuk wilayah Mesir, dan bertemu dengan pegawai-pegawai dalam syarikat elektrik Mesir untuk membincangkan dan menangani krisis elektrik dalam sektor ini.

Beliau menggesa kerajaan Mesir untuk menyatakan cek-negara bekalan diesel untuk Gaza supaya dapat menjana elektrik daripada bekerja pada kapasiti maksimum.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : jannatul makwa