
Khamis ,14-02-2013 – Thaher Nunu, jurucakap pemerintah Palestin menyambut baik kunjungan sejumlah pemimpin Arab mahupun Islam ataupun antarabangsa ke Semenanjung Gaza dalam rangka menyokong perjuangan warganya dan bersepakat dalam menghadapi tindakan rasis Zionis.
Beliau membantah secara rasmi tindakan mengadakan peraturan khusus berkait Gaza. Beliau juga mengatakan, dalam waktu dekat ini akan ada kunjungan rasmi dari presiden Lebanon, Najib Miqoti ke Gaza. Sementara itu, menteri wakaf dan urusan Islam, Ismael Ridwan dalam pernyataannya mengundang presiden Lebanon ini dan sangat menghargai kesempatanya untuk bertemu dengan perdana menteri Palestin, Ismael Haneya.
Nunu mengatakan, pintu masuk Gaza selalu terbuka untuk semua pemimpin negara. Tercatat, sejumlah pemimpin negara yang telah berkunjung ke Gaza dalam satu tahun terakhir, seperti perdana menteri Malaysia, Amir Qatar Hamdan Alu Tsani dan lainya.
sumber : COMES
penterjemah : Osman