Palestin Menang Dalam Pertandingan Inovasi Saintifik Antarabangsa

Khamis, 12-12-2013 – Mahasiswa Universiti Al-Najah berjaya meraih tempat pertama dalam Pertandingan Inovasi Saintifik Antarabangsa di Arab Innovation Network (AIN) yang berlangsung Selama dua hari, 6-7 Disember 2013 di JW Marriot Laut Mati, Jordan

Sumber yang berjaya disiarkan oleh pusat informasi Palestina mengatakan, kemenangan ini diperoleh berkat aripada penglibatan semua ahli kumpulan di Fakulti Kejuruteraan Mekatronik iaitu Hashim Shamasneh, Jabber Hassoun, Hassan Merhi, Shofa Shalawadah di bawah bimbingan Dr. Falah Hassan. Sementara itu, kategori projek yang dimenangi adalah Pipe And Cable Locator Robot. Iaitu kaedah menentukan paip yang ditanam atau saluran yang berada jauh di bawah tanah.

Sebelumnya, tentera Israel sempat melarang salah seorang anggota pasukan mahasiswa Palestin, Hasyim Syamasanah (22 tahun) daripada menyertai pasukan itu, dengan alasan beliau dikenakan sekatan oleh pihak keselamatan Israel daripada keluar ke luar negara. Beliau kemudiannya diserahkan kepada pihak berkuasa Jordan.Pihak yang ikut bersaing dalam pertandingan tersebut terdiri daripada tidak kurang dari 1000 projek ilmiah dan disertai oleh pelbagai universiti dari 17 negara Arab.

sumber : COMES
penterjemah : Osman