Categories
Berita Semasa

Jemputan mendidik pelajar tentang keadaan penyiasatan dan tahanan

Isnin, 10-02-2014 – Presiden Persatuan Tahanan Palestin, Qadwarah Fares berkata bahawa gerakan kebangsaan tidak mengambil iktibar daripada pengalaman kebanyakan tahanan pada masalah penyiasatan. Dan mereka tidak memikul tanggugjawab kesedaran politik bagi keadaan tahanan dan penyiasatan bagi generasi akan datang.

Fares dalam seminar yang diadakan pada hari isnin di bawah tajuk “mendidik pelajar tentang keadaan tahanan dan penyiasatan” di Universiti Birzeit, utara Ramallah menerangkan bahawa alat “shabak” dibangunkan bagi kaedah penyiasatan secara berterusan.

Fares menjelaskan bahawa pihak berkuasa melabur semua keluatan tentera bagi penyiasatan, sambil menambah, “pegawai-pegawai yang menyiasat bersama tahanan tunduk kepada pemeriksaan kecerdasan dan belajar tentang tahanan dengan mendalam bermula dari biodatanya sehingga pemikiran masyarakat dan politik di mana mereka tinggal”.

sumber : http://www.palestine-info.info/ar/
penterjemah : nadhirah