Categories
Berita Semasa

Raddad Pindah ke Hospital

Jumaat , 23-01-2015 – Keadaan kesihatan banduan Mutasem Raddad telah menjadi lebih buruk dan memerlukan pemindahan segera ke hospital. Ahli-ahli keluarga dan rakan-rakan penjara melahirkan kebimbangan mereka tentang statusnya.

Suruhanjaya Palestin Tahanan dan Bekas tahanan berkata, dalam satu laporan pada hari Rabu, Raddad berusia 32 tahun telah mengalami pendarahan usus selama beberapa tahun. Pendarahan dan kesakitan telah naik secara mendadak, katanya.

Raddad, yang berasal dari Tulkarem, dijatuhi hukuman 20 tahun dan dianggap salah satu penghuni yang paling kritikal sakitnya di penjara Israel. Beliau telah menghidap kanser usus sejak 2009. Ini menyebabkan penurunan berat badan yang akut, osteoporosis dan pucat. Tangan kirinya adalah separuh lumpuh juga. Raddad telah menerima suntikan kemoterapi sekali setiap bulan bersama-sama dengan empat ubat-ubatan untuk jantung.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : ameen