Rabbi yang telah membunuh rakyat Palestin yang tidak berdosa mati pekedai (Laporan)

Isnin, 25-05-2015 – Seorang rabbi peneroka haram yang membunuh dengan kejam pekedai Palestin pada tahun 1988 di bandar Hebron (al-Khalil) telah meninggal dunia. Moshe Levinger menembak dan membunuh Kayed Salah semasa mangsa sedang berdiri di pintu masuk kedainya.

Levinger menghabiskan sepuluh hari dalam tahanan untuk pembunuhan itu atas tuduhan kecil daripada “kecuaian dalam menggunakan senjata api.” Levinger dianggap pengasas penempatan Yahudi di al-Khalil. Beliau juga adalah seorang pemimpin terkemuka pergerakan peneroka yang dikenali sebagai Gush Emunim, kumpulan ganas khusus kepada pengusiran rakyat Palestin dari wilayah yang diduduki dan penubuhan sebuah kerajaan Talmud.

Levinger secara terbuka memuji pelaku pembunuhan beramai-ramai di Hebron tahun 1994, Baruch Goldestein dan menamai dia seorang wali yang besar. Apabila diingatkan bahawa 29 manusia yang tidak berdosa telah dibunuh oleh Goldestein berkata “Saya minta maaf atas kematian 29 lalat juga.”

Levinger berkata beberapa kali bahawa Palestin patut diberi tiga pilihan, sama ada perhambaan oleh orang-orang Yahudi sebagai pembawa air dan pemotong kayu, atau pengusiran, atau penghapusan fizikal. Tidak kurang, pihak berkuasa Israel anggap hasutan berterusan beliau amat lembut seperti jenayah bunuh yang dilakukan beliau. Hari ini, terdapat beberapa ratus peneroka fanatik hidup di bawah perlindungan tentera di sebelah satu perempat daripada satu juta rakyat Palestin.

sumber : http://www.palestine-info.co.uk/
penterjemah : ameen