
Rabu, 31-05-2017 – Keputusan satu tinjauan baru-baru ini menunjukkan bahawa 59% rakyat Palestin tidak berpuas hati dengan kedudukan dan prestasi Pihak Berkuasa Palestin (PA), manakala, 48% menyatakan rasa tidak puas hati mereka dengan kedudukan rakyat Palestin.
Tinjauan tersebut yang telah dijalankan pada 21 hingga 23 Mei lalu oleh Institut Arab bagi Penyelidikan dan Pembangunan, juga menunjukkan bahawa 57% daripada rakyat Palestin menganggap kenyataan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump mengenai harapan beliau untuk mencapai perjanjian damai tidak lama lagi antara Palestin dan Israel sebagai tidak serius. 51% rakyat Palestin, bagaimanapun percaya bahawa Trump mampu mencapai perjanjian itu jika beliau mahu.
Menurut tinjauan yang diedarkan kepada 500 rakyat Palestin dari Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, 47% daripada rakyat Palestin dijangka mencapai penyelesaian dua negara tidak lama lagi jika rundingan disambung semula.
sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : nurul