Abu Marzouk menyeru dihentikan sekatan

Rabu , 17-10-2018 – Biro Politik Hamas, Mousa Abu Marzouk pada Rabu meminta pihak berkuasa Palestin, Mahmoud Abbas untuk mengangkat sekatan yang dikenakannya di Gaza. Abu Marzouk menyeru Abbas melalui Twitter untuk mematuhi perjanjian yang ditandatangani antara Fatah dan Hamas dan membantu rakyatnya di Gaza Strip yang tertindas. Pegawai Hamas mengutuk tuduhan terbaru Abbas bahawa Hamas “mengambil orang Palestin di tebusan Gaza” dan menyokong Deal of the Century.

Beliau menuntut, “Kenapa awak tidak melakukan perkara yang sepatutnya dan menyelesaikan krisis elektrik, air dan gaji yang semakin meruncing?”.
Abbas pada April 2017 memutuskan untuk mengadakan beberapa langkah zalim dengan menghadkan 50% -70% daripada gaji pekerja Gaza yang menyebabkan beribu-ribu rakyat bersara awal, dan mengurangkan bekalan perubatan dan bekalan kepada wilayah terkepung.

Sekatan ini datang pada ketika Washington sedang berusaha untuk melancarkan pelan berbahaya, yang dikenali sebagai Deal of the Century, yang merupakan percubaan Israel-AS untuk membubarkan Palestin.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : fauzan