Rejim Zionis menculik 34 warta Palestin di Tebing Barat

Isnin , 08-07-2019 – Rejim zionis telah menahan 34 rakyat Palestin pada subuh hari selasa yang lalu didalam siri serbuan rumah di tebing barat dan Baitulmaqdis. Sumber tempatan berkata, kebanyakan tahanan tersebut adalah mereka yang aktif didalam gerakan pelajar Hamas, Islamic Bloc di Universiti Berzeit.

Rejim zionis kemudiannya menyita komputer riba dan telefon bimbit pelajar terbabit, kata mereka. Satu pertempuran telah berlaku semasa siri serbuan tersebut yang menyasarkan Qalqilya dan al-Khalil. Rejim zionis telah menembak gas pemedih mata kearah penduduk Palestin, berdasarkan laporan PIC.

Pada pagi Isnin yang lepas, polis Israel telah menahan 12 pemuda Palestin di bandar al-Isaqiya di Baitulmaqdis. Penduduk al-Isaqiya dan kawasan Jabal al-Mukabber berekata, polis Israel telah menyerbu kejiranan mereka dan satu pertempempuran telah berlaku diantara mereka dan pemuda Palestin yang sedang marah. Polis telah menembak rambang peluru besi bersalut getah, bom pemedih mata dan ‘stun grenade’ ketika pemuda itu membalas serangan dengan membaling batu dan botol kosong.¬†

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : hanafi