Ingin kembangkan hubungan dengan Hamas, Moscow tolak ‘deal of century’

Khamis  , 18-07-2019 -  Wakil Menteri Luar Negeri Rusia, Mikhail Bogdanov menyatakan hasrat negaranya untuk mengembangkan hubungan dengan Hamas. Beliau menegaskan pendirian Moscow berkaitan rancangan Amerika yang dirumuskan dalam 'deal of century'. Ketidakhadiran Rusia dalam pertemuan Manama (Bahrain) selari dengan sikap ini. Hal tersebut disampaikan Bogdanov dalam pertemuan dengan delegasi Hamas yang dipimpin oleh Mussa Abu Marzuq.  

Beliau menegaskan sokongan terhadap hak-hak asasi rakyat Palestin dan menekankan keperluan menjadikan persatuan nasional sebagai prioriti bagi semua pihak Palestin. Rusia sedia untuk memberikan sokongan yang diperlukan kepada Palestin untuk memastikan tercapainya persatuan nasional.

Ini kerana ia merupakan faktor utama dalam mewujudkan obsesi sah rakyat Palestin. Delegasi Hamas menjelaskan kepada Bogdanov berkait perkembangan politik di Palestin, termasuk masalah 'deal of century' Amerika. Beliau turut menegaskan bahawa Hamas dan semua komponen rakyat Palestin menolak penuh 'deal of century' dan sekresinya, termasuk pertemuan Manama yang baru saja dijalankan di Bahrain.

Mussa Abu Marzuq mengatakan bahawa kunjungannya ke ibukota Rusia ini atas undangan yang diterima dari Wakil Menteri Luar Negeri Rusia, Mikhail Bogdanov. "Kunjungan itu atas undangan Tuan Mikhail Bogdanov, dan tentu saja ini bukan undangan baru," ungkapnya.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman