HARDtalk bersama Khaled Meshaal

Temuramah ini telah dijalankan di sebuah lokasi rahsia di Beirut, di bawah kawalan yang ketat.

En. Meshaal telah berbicara di dalam Bahasa Arab, di mana ia telah diterjemahkan kepada Bahasa Inggeris (untuk teks asal transkrip ini). Transkrip ini telah diambil daripada rakaman vhs temubual tersebut. Kami telah mencuba sebaik mungkin untuk memastikan ketepatan transkrip ini dengan temubual berkenaan.


PENGENALAN DARIPADA TIM SEBASTIAN

Saya kini berada di Beirut, ibu kota Lebanon, di penghujung sebuah hari yang istimewa bagi HARDtalk. Kami telah dijemput ke sini untuk bertemu dengan pemimpin kumpulan Hamas daripada Palestin. Kumpulan ini dicap oleh Eropah dan Amerika sebagai antara kumpulan pengganas yang paling berbahaya di dunia.

Pemimpin kumpulan ini telah didatangkan secara khas ke sini daripada Syria melalui langkah-langkah keselamatan yang rapi. Kami terpaksa bertukar kenderaan, lokasi, dan akhirnya menaiki sebuah van dengan tingkap-tingkapnya yang tertutup kemas ke sebuah lokasi yang tidak diketahui. Akhirnya kami berjaya bertemu dengan beliau, sejurus selepas terjadinya pembunuhan ke atas ulama? Hamas, Sheikh Yassin.

Jadi, ke manakah arah tujuan pergerakan Hamas kini?

TAJUK-TAJUK HARDTALK


TIM SEBASTIAN ? Khaled Meshaal. Selamat datang ke rancangan kami. Setelah berlakunya pembunuhan ke atas Sheikh Yassin oleh Israel, adakah Hamas ada merancang untuk melakukan gerakan balas untuk membalas dendam lagi; yang tidak mendatangkan manfaat?


KHALED MESHAAL- Dengan nama Tuhan yang Maha Pengasih, lagi Maha Mengasihani. Pertumpahan darah di Palestin sedang berterusan kerana jenayah-jenayah yang telah dilakukan oleh Israel sejak dahulu lagi. Ia tidak bermula selepas pembunuhan Sheikh Ahmed Yassin. Jenayah Zionis ini menuntut suatu tindakbalas daripada Palestin. Ini adalah sesuatu yang sangat biasa. Tindakan balas ini diperakui oleh semua undang-undang manusia, keagamaan dan perundangan.

T S ? Dimanakah ini akan membawa anda? Bagaimanakah tindakan balas ini akan memanfaatkan anda? Ia tidak merubah apa-apa. Lebih banyak orang terkorban. Lebih banyak orang anda dan orang Israel yang terkorban. Tiada sebarang kemajuan yang dapat dicapai. Tidakkah anda mempunyai perkara lain yang dapat ditawarkan kepada proses ini?

KM: Matlamat kami adalah untuk menamatkan penjajahan dan bukan untuk membunuh orang. Sekiranya dunia ini mampu untuk berlaku adil kepada kami dan memulangkan tanahair dan hak-hak kami, tidak perlu lagi wujud sebarang penentangan dan pertempuran.

TS- Apabila kamu menjalankan aktiviti membalas dendam ini dan melihat mayat-mayat wanita dan kanak-kanak Israel bergelimpangan, adakah perkara sebegini menjadikan kamu berasa lebih senang hati?

KM: Kami akan berasa lebih senang hati apabila penjajahan ini berakhir. Kami berharap yang tiada darah akan ditumpahkan di Palestin, tetapi, pihak yang memulakan keganasan adalah pihak yang patut dipertanggungjawapkan. Sheikh Ahmed Yassin adalah seorang ulama? yang lumpuh. Namun, beliau telah disasarkan dengan peluru-peluru berpandu Zionis yang merupakan senjata Amerika. Rakyat Palestin mempunyai hak untuk bertindak balas terhadap keganasan ini.

TS- Sheikh Yassin adalah seseorang yang pernah mengeluarkan arahan untuk membunuh rakyat biasa ? rakyat Israel. Semestinya anda tidak boleh merungut apabila beliau sendiri yang terkorban di dalam sesuatu peperangan?

KM: Sheikh Ahmed Yassin tidak mengarahkan sesiapa. Gerakan penentangan ini mempunyai sebuah bahagian ketenteraan khas yang bertempur di darat. Ia adalah suatu hak semulajadi.
TS ? Bukankah beliau telah membenarkan pembunuhan-pembunuhan tersebut untuk berterusan. Beliau telah membenarkannya.

KM: Operasi-operasi gerakan penentangan ini tidak memerlukan kata putus daripada sesiapa. Setiap rakyat Palestin tahu tugas atau tanggungjawapnya. Sesiapa sahaja rakyat Palestin yang melihat sendiri jenayah-jenayah Israel akan bertindak secara normal. Seperti juga bahagian-bahagian ketenteraan yang lain, bahagian ketenteraan Hamas faham tugasnya. Mereka melakukan tugas mereka mempertahankan rakyat mereka, bertindakbalas terhadap keganasan Israel dan menentang penjajahan.

TS- En. Meshaal, adakah anda ada mempertahankan sesiapa? Taktik anda langsung tidak mempertahankan orang-orang anda. Tidak ada seorang pun daripada rakyat Palestin yang dapat anda pertahankan daripada serangan F16 atau kereta-kereta kebal Israel. Bukankah itu benar?

KM: Kami mempertahankan rakyat kami meskipun imbangan kuasa adalah tidak sama rata, walaupun senjata Israel adalah jauh lebih canggih. Musuh penjajah Israel perlu faham bahawa setiap jenayah daripada pihak mereka akan membawa kepada tindak balas daripada rakyat Palestin.

TS- Anda menyasarkan golongan wanita dan kanak-kanak. Itu merupakan kegiatan pangganas yang paling kejam.

KM: Kami tidak menyasarkan orang awam mahupun kanak-kanak. Daripada detik permulaannya, penentangan rakyat Palestin difokuskan kepada sasaran-sasaran ketenteraan dan golongan peneroka.

TS- Jadi, orang awam tidak disasarkan di dalam siri pengeboman berani mati yang dilakukan di atas bas-bas? Bagaimana dengan kanak-kanak dan wanita yang terkorban di atas bas-bas tersebut? Saya tidak ada terperasan yang para pengebom berani mati tersebut membenarkan orang awam untuk keluar daripada bas sebelum mereka meletupkannya.

KM: Saya tidak memberi jawapan yang lengkap. Saya berkata yang penentangan Palestin telah bertumpu pada mulanya ke sasaran ketenteraan dan golongan peneroka. Namun demikian, Israel telah melakukan jenayah ke atas orang awam di dalam Masjid al-Aqsa pada tahun 1990; dan di Masjid Ibrahimi di Hebron pada tahun 1994 ke atas orang awam yang sedang mendirikan sembahyang dan tidak berdosa.

TS- Apakah syarat-syarat bagi suatu gencatan senjata yang baru?

KM: Israel berundur dahulu, kemudian kami akan berunding. Ini adalah tanahair kami dan hak semulajadi kami.

TS- Satu pengunduran ke sempadan tahun 1967.

KM: Kami menganggapnya sebagai satu langkah yang positif, tetapi kami berhak ke atas seluruh Palestin.

TS- Adakah ini benar? Sheikh Yassin pernah berkata kepada sebuah agensi berita Jerman pada 9hb. Januari bahawa Hamas akan mempersetujui kepada sebuah perjanjian damai sementara dengan Israel sebagai balasan kepada pembentukan sebuah Negeri Palestin yang berasaskan sempadan ?67. Adakah anda maksudkan yang perkara sebegini sudah tidak terpakai lagi? Atau adakah ia masih boleh digunakan? Adakah perkara sebegini akan membawa kepada gencatan senjata yang berterusan selama-lamanya?

KM: Kami percaya kepada apa yang dinyatakan oleh Sheikh Ahmed Yassin di dalam pergerakan Hamas. Persoalannya adalah adakah Israel menerima untuk berundur? Tanya pihak penjajah dahulu. Biarkan mereka berundur. Biarkan mereka mengatakan yang saya bersedia untuk berundur ke sempadan ?67, kemudian suruh Hamas mengadakan gencatan senjata…

TS- Saya bertanyakan apakah syarat-syarat anda.

KM: Saya kata biar Israel berundur dahulu. Mereka yang memulakan keganasan. Biarkan mereka menghentikan penjajahan, kemudian segala-galanya boleh dirunding.

TS- Mereka boleh berundur tetapi anda tidak menjanjikan apa-apa. Anda tidak menjanjikan apa-apa. Mereka mesti berundur tetapi anda tidak menjanjikan apa-apa.

KM: Saya telah mengatakan apa yang Sheikh Ahmed Yassin telah nyatakan. Anda telah menggunakan apa yang telah dinyatakan oleh beliau. Apa yang telah beliau nyatakan mengenai pengunduran ke sempadan ?67. Sekiranya perkara ini berlaku, kita mungkin boleh mempunyai perjanjian dengan Israel. Kami di dalam Hamas percaya kepada perkara ini.

TS- Mungkin ia akan berlaku, tetapi anda tidak menyatakan dengan sebetul-betulnya bahawa akan ada perjanjian sekiranya Israel berundur ke sempadan ?67.

KM: Mungkin, tetapi Israel perlu berundur terlebih dahulu. Israel enggan. Ia tidak bertepatan dengan Oslo.

TS- Pihak yang satu lagi yang perlu bergerak terlebih dahulu.

KM ? Sudah tentu

TS- Pihak yang satu lagi perlu bergerak dahulu. Anda fikir itu suatu perundingan yang bijak? Anda fikir ia akan menghasilkan sebarang keputusan? Anda tahu benar yang ia tidak akan membuahkan sebarang hasil. Anda tidak menawarkan apa-apa sebagai balasan. Anda mahukan pengunduran itu berlaku, tetapi anda tidak menawarkan apa-apa sebagai balasan terhadapnya.

KM: Kami menawarkan inisiatif-inisiatif yang positif. Kami menawarkan satu inisiatif untuk mengecualikan orang awam. Kami mencadangkan Israel berundur ke sempadan tahun 1967 dan kemudian akan wujudnya kemungkinan untuk suatu perjanjian antara kami dan Israel. Kami menawarkan beberapa inisiatif, tetapi Israel yang lebih kuat kuasa ketenteraannya dan disokong oleh Amerika, yang jenayah-jenayahnya enggan dibicarakan oleh dunia; enggan untuk berundur. Ia enggan untuk mengiktiraf hak-hak Palestin.

TS- En. Meshaal, rekodnya berlainan. Rekodnya berlainan. Anda menentang setiap usaha yamg menuju ke arah keamanan. Anda menentang Oslo, tidak bersetuju dengan Madrid, anda juga mengutuk Perjanjian Geneva, menentang dokumen Mitchell, dokumen Tenet; organisasi anda telah menetang setiap usaha ke arah kedamaian.

KM: Kerana inisiatif-inisiatif tersebut tidak membawa kepada kedamaian. Buktinya ada pada fakta-fakta pada masa kini. Apa yang Oslo lakukan? Adakah ia mencapai keamanan? Anda mengatakan mengenai sempadan ?67. Kesemua perjanjian yang anda nyatakan tidak membawa keamanan. Sebaliknya, mereka mengesahkan penjajahan tersebut (dari segi undang-undang) dan memberikan peluang kepadanya untuk terus berkembang. Penerokaan berkembang lebih besar di bawah Oslo.

TS- Anda mahukan komitmen daripada masyarakat antarabangsa, padahal anda sendiri tidak memberikan sebarang komitmen komitmen langsung. Anda masih ada sebuah charter yang didedikasikan ke arah kemusnahan Israel. Charter anda menyatakan bahawa Palestin secara sendiriannya adalah sebuah (tak kedengaran) Islam. Sebuah hak keIslaman. Dimanakah ruang untuk Israel?

KM: Saya mahu bertanyakan kamu satu soalan. Arafat memberikan komitmen yang jelas secara berulang-ulang kali. Apa yang anda lakukan terhadap beliau? Adakah anda hormati komitmen yang beliau berikan?

TS- Mengapakah anda mengaitkan Arafat? Anda tidak pedulikan langsung mengenai Arafat. Pada tahun 2002, and berkata ?Jika kita mahukan reformasi, kita perlu mulakan dengan pucuk pimpinan. Kebanyakan daripada pemimpin di dalam PA perlu ditukar. Apakah gunanya Pihak Berkuasa Palestin (PA- Palestinian Authority) apabila ia tidak berupaya untuk mempertahankan rakyatnya?. Anda serupa dengan Israel, iaitu anda tidak mahukan Pihak Berkuasa Palestin. Bukankah ini menjadikan kamu kedua-duanya berada di pihak yang sama?

KM: Jauh sepertinya. Tiada masalah di antara kami dan pihak Pihak Berkuasa Palestin. Kami mempunyai perbezaan pendapat politik. Kami berbeza secara politik, tetapi kami berbincang dan mengadakan diskusi.

TS- Wujudnya masalah-masalah yang besar di antara anda dan Pihak Berkuasa Palestin. Masalah-masalah besar.

KM: Masalah yang terbesar adalah di antara kami dan Israel.

TS- Jadi, mengapa anda nyatakan sedemikian? Mengapa anda nyatakan pada tahun 2002 bahawa anda mahukan mereka keluar?

KM: Tidak, sama sekali tidak. Ini adalah tidak benar. Kami pernah tidak bersetuju..

TS- Anda ada nyatakan sedemikian. Di dalam suratkhabar Daily Star di Beirut. Mei 2002 ?Apakah gunanya Pihak Berkuasa Palestin sekiranya ia tidak berupaya untuk mempertahankan rakyatnya?.

KM: Ya. Kami mengkritik pecah amanah yang berlaku di dalam PA dan penyerahan hak-hak Palestin yang dilakukan oleh mereka, tetapi kami tidak menyeru untuk diadakan penentangan terhadap mereka. Kami menyeru supaya diadakan reformasi dan meminta supaya keadilan dan ketelusan Palestin diamalkan di semua peringkat dan wujudnya suatu ikatan terhadap hak-hak Palestin.

TS- Terima sahaja kenyataan. Ini hanyalah sebuah perebutan kuasa di antara anda dan Pihak Berkuasa Palestin. Bukankah anda mahu mengenepikan mereka. Mereka menawarkan anda tempat di dalam kerajaan, tetapi anda menolak. Mereka menawarkan Kerjasama mereka, tetapi anda menolak. Anda tidak mahukan Pihak Berkuasa Palestin, seperti juga Israel tidak mahukan mereka.

KM: Tidak, jangan letakkan kami di pihak yang serupa dengan Israel. Pihak Berkuasa Palestin telah melakukan kesilapan apabila ia telah menjadikan hak-hak Palestin sebagai barang tawaran. Ia juga telah melakukan kesilapan lain dan dilanda masalah pecah amanah. Kami menentang perkara sedemikian kerana ini adalah bertentangan dengan kepentingan rakyat Palestin.

TS- Jadi anda mengeji mereka? Anda mengeji mereka dan kemudian pada masa yang sama, anda bersedia untuk mengendalikan urusan dengan mereka? Kedua-dua perkara tersebut tidak sepatutnya bersama.

KM: Untuk mengatakan bahawa mereka ada melakukan kesilapan tidak bererti kita berada di dalam suatu pertegalahan dengan mereka. Saya harap kamu faham akan perkara ini. Kami mungkin berlainan pendapat dengan mereka dari segi pendapat atau program politik, tetapi itu tidak bermakna sebuah persengketan telah berlaku.

TS- Dalal Salama, seorang daripada ahli Badan Perundangan Palestin, juga ahli jawatankuasa Fatah di Tebing Barat, telah mengatakan pada 7hb. Januari, ? Pada hari ini, perbezaan di antara PA dengan Hamas adalah lebih dbesar daripada yang disangka. Dan bukan sahaja berkenaan isu Israel/ Palestin, tetapi juga berkenaan ciri-ciri pembuatan keputusan Palestin. Besar perbezaannya.?

KM: Ya, kita memang berbeza secara politik, tetapi kita bersetuju di dalam banyak perkara. Kita bersetuju mengenai intifada. Ktai bersetuju mengenai penentangan. Anda lihat Hamas, golongan syahid Aqsa, pecahan-pecahan Jihad, dan lain-lain lagi; kita bersetuju dalam beberapa perkara. Kita bersetuju dalam isu hak-hak Palestin, tetapi tidak bersetuju dengan beberapa terjemahannya dan program politik. Ini adalah pekara yang sangat biasa.

TS- Bukti bahawa anda sanggup untuk bersatu padu dengan rakyat Palestin adalah kengganan anda untuk berkhidmat di dalam kabinet Yasser Arafat. Bukankah itu merupakan bukti niat anda. Ia merupakan niat sebenar anda.

KM: Caranya bukan dengan dengan menyertai sebuah kabinet di mana terdapatnya Yasser Arafat. Kami telah mencadangkan kepada saudara kami di dalam Pihak Berkuasa dan di dalam pergerakan Fatah untuk menyertai proses pembuatan keputusan. Kita adalah satu bangsa, pecahan yang sama di dalam intifada dan penentangan dan ia adalah hak kami untuk melibatkan diri di dalam proses pembuatan keputusan. Ini adalah bentuk demokrasi yang anda kehendaki di Eropah dan yang dikehendaki oleh Amerika.

TS- Jika anda percayakan kepada demokrasi, jika anda sendiri percayakan kepada demokrasi, kenapakah anda memperolehi wang anda daripada negara yang tidak mempunyai sebarang demokrasi untuk membiayai anda? Mengapakah anda pergi ke negara sebegini.? Seperti Arab Saudi, Iran, Syria; tidak satu pun yang mempunyai demokrasi. Apakah yang anda kisahkan mengenai demokrasi sekiranya anda pergi ke negara seperti yang telah disebutkan tadi?

KM: Pertama sekali, kami mengamalkan demokrasi dan perundingan di dalam Hamas di kalangan kami sendiri. Keduanya, kami tidak mengambil sebarang wang daripada mana-mana negara. Kami ambil wang daripada orang tertentu. Dan mereka yang memberi wang kepada kami adalah mereka yang mengundi dan membuat keputusan dan memberikan pengesahan dan juga memberikan kami wang.

TS- Lima juta dollar daripada Saudi Arabia.

KM: Berikan saya buktinya. Anda ada buktinya?

TS- Adakah anda menafikanya? Adakah anda menafikannya?

KM: Saya tidak menafikan apa-apa yang tidak wujud.

TS- Anda merupakan tetamu kepada Raja Fahd di Riyadh dua tahun yang lepas. Anda dilayan secara peribadi oleh Raja Fahd di Riyadh dua tahun yang lepas.

KM: Kami menziarahi negara-negara Arab dan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin Arab berlaku kerana mereka percaya dengan Hamas dan dengan gerakan penentangan dan penuntutan hak ke atas hak-hak Palestin. Tapi itu tidak bermakna kami ada mengambil sebarang wang.

TS ? EU memerlukan anda untuk meninggalkan keganasan, jika tidak, mereka tidak dapat menolong anda. Mereka tidak akan menolong anda.

KM: Perjuangan Palestin bukanlah bukanlah mengenai keganasan atau pun pengganas. Oleh itu, kami tidak dapat menyerahkan hak-hak kami.

TS- Anda seorang sahaja yang mempunyai pendapat sedemikian En. Meshaal. Anda seorang sahaja yang berfikiran sedemikian.

KM: Anda fikir saya seorang sahaja? Bagaimana pula dengan semua orang yang sedang menentang penjajahan dan mengutuk Israel dan Amerika? Adakah anda tahu bahawa 43% daripada rakyat Amerika menganggap US sebagai ancaman terbesar kepada keamanan dunia? Wujudnya satu kegiatan pengganas antarabangsa yang diketuai oleh US dan Israel.

TS- Ramai orang mungkin megkritik Israel, tetapi mereka juga tidak menyokong anda. Hanya kerana mereka mengkritik Israel, tidak bererti mereka menyokong anda.

KM: Adalah bercukupan bagi saya dengan sokongan daripada orang-orang Arab dan Islam, dan kesanggupan daripada semua orang-orang yang bebas di dunia ini untuk berdiri bersama dengan kami. Ini termasuklah sebahagian daripada kedudukan rasmi masyarakat antarabangsa yang bersikap hipokrit di dalam sokongannya terhadap Israel dan berdiam diri terhadap jenayah-jenayah yang dilakukannya. Israel akan menjadi suatu bebanan buat anda di Eropah, malahan akan turut menjadi bebanan buat US.

TS- Anda menuduh negara Barat mempunyai percanggahan. Lihat sahaja pada percanggahan yang terdapat pada diri anda sendiri. Anda nyatakan bahawa anda mahukan demokrasi di kawasan ini, jadi ia adalah penting bagi anda yang Amerika berjaya di Iraq; kerana jika Iraq menjadi negara demokratik, ia adalah di dalam kepentingan anda dan apa yang anda mahukan. Jadi, mengapa anda ada Abdul Aziz Rantisi, wakil anda di Gaza yang menyeru supaya diadakan sel-sel pejuang syahid di Iraq supaya lebih banyak orang boleh meletupkan diri mereka sendiri dan mensabotaj proses demokrasi. Mengapa?

KM: Abaikan Dr. Abdul Aziz Rantissi dan lihat kepada rakyat Iraq. Adakah rakyat Iraq menerima demokrasi US?

TS ? Saya bertanya kepada anda mengapa Hamas tidak menyokong proses demokrasi di Iraq. Itu yang saya tanyakan kepada anda. En. Meshaal, anda cukup faham dan tahu bahawa ini adalah peluang pertama yang ada pada rakyat Iraq untuk mengamalkan demokrasi di dalam masa berabad lamanya. Mereka tidak ada satu peluang pun ketika Saddam Hussein menjadi pemimpin mereka. Inilah peluang pertama mereka. Bukankah lebih baik untuk anda berusaha menolong mereka, daripada membuat sabotaj ke atas mereka?

KM: Apa yang dilakukan oleh US di Iraq bukanlah demokrasi. Ia adalah sebuah penjajahan dan hingga sekarang terdapat pembunuhan yang berlaku di sana.

TS- Adakah anda bercakap bagi rakyat Iraq?

KM: Apa yang berlaku di Iraq sekarang bukanlah urusan kami. Kami tidak terlibat di dalam kegagalan atau kejayaannya. Tetapi, apa yang berlaku di Iraq bukanlah demokrasi; buktinya adalah anda patut pergi kepada rakyat Iraq dan lakukan suatu uiji selidik. Adakah mereka menerima penjajahan US? Adakah mereka percaya terhadap demokrasi olok-olok US itu?Mereka tidak menerimanya. Rakyat Iraq tidak mempercayai janji-janji US dan tidak percayakan demokrasinya. Kami, sebagai orang Arab dan Muslim, mempunyai sejarah yang panjang di dalam demokrasi.

TS- Adakah anda bercakap bagi rakyat Iraq?

KM: Saya tidak berbicara di atas nama mereka. Saya hanya memberitahu anda untuk pergi kepada rakyat Iraq dan bertanya kepada mereka. Anda akan mendengar keadaan sebenar Iraq.

TS- Bagaimana sekiranya ia berjaya. Jika demikrasi berjaya di Iraq, adakah anda akan meminta maaf?

KM: Saya berharap demokrasi akan berjaya. Tetapi, tidak ada demokrasi yang akan berjaya dengan kereta kebal US. Demokrasi akan berjaya apabila…

TS- Suara kegagalan daripada Hamas? Suara kegagalan? Tidakkah anda ada perkara yang lebih baik untuk disuarakan? Tiada lagi motivasi selain ?Ia tidak akan berjaya?? Anda mahukan ia gagal, bukan? Anda mahukan ia gagal kerana Amerika terlibat di dalamnya. Itulah sebabnya anda mahukan ia gagal.

KM: Adakah anda mahu nyatakan kepada saya bahawa masalah di Iraq adalah disebabkan oleh pergerakan Hamas? Masalah di Iraq adalah jauh lebih kompleks.

TS- Israel akan mengundur daripada Gaza. Mereka mengatakan yang mereka akan mengundur. Adakah anda akan membenarkan perkara ini berlaku secara aman? Adakah anda akan bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Palestin atau menimbulkan kekacauan di Gaza?

KM: Bila Sharon mengisytiharkan bahawa beliau akan berundur daripada Gaza, siapa yang meningkatkan keganasan? Kami yang lakukannya, ataupun mereka? Siapa yang membunuh Sheikh Ahmed Yassin? Bilakah helikopter-helikopter Apache itu membunuh Sheikh Ahmed Yassin? Bukankah ia selepas Sharon sudah berjanji untuk berundur daripada Gaza?

TS- Adakah anda akan bekerja dengan Pihak Berkuasa Palestin? Adakah anda akan bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Palestin?

KM: Ya, kami akan bekerjasama dengan Pihak Berkuasa dan dengan Fatah dan dengan semua kumpulan. Kami bersetuju di atas suatu gelaran yang jelas. Kami masing-masing rakan sepakat di dalam proses pembuatan keputusan dan pengurusan Gaza selepas penarikan balik Israel.

TS- Dan apabila PA mengutuk pengebom berani mati, anda hanya akan memalingkan diri? Anda tidak akan mendengar kata mereka. Anda tidak akan mengikut arahan mereka, bukan?

KM: Jangan campur tangan dengan urusan dalaman kami, orang Palestin, kami boleh bersetuju. Masalahnya bukan di antara kami orang Palestin. Ia bukan di antara Hamas dengan Fatah atau Hamas dengan Arafat. Masalahnya adalah di antara kami dengan Israel. Hentikan keganasan Israel; desakkan mereka untuk berundur daripada tanah kami.

TS- Masalah anda, En. Meshaal adalah Pihak Berkuasa Palestin meminta anda menghentikan pengeboman berani mati, tetapi anda tidak mahu akur. Itu bukannya masalah dalaman. Ia kepunyaan seluruh dunia.

KM: Saya memberitahu anda bahawa apabila pihak berkuasa meminta Hamas atau kumpulan lain atau kumpulan syahid Aqsa untuk menghentikannya, ia tahu bahawa masalahnya tidak terletak di pihak ini, masalahnya adalah dengan Sharon. Kami telah berhenti beberapa kali. Kami telah menawarkan lebih daripada satu persetujuan.

TS- Anda sedang mengelak daripada soalan tersebut.

KM: Saya tidak mengelak daripadanya. Saya sedang menjawap soalan anda. Saya sedang mengatakan bahawa masalahnya bukan terletak pada kita. Kami telah menawarkan lebih daripada satu perjanjian. Tahun lepas di Kaherah, kami telah mengisytiharkan satu perjanjian yang berterusan sehingga 50 hari. Siapa yang memusnahkannya? Sharon.

TS- Bagaimanakah mereka boleh mempercayai sebuah organisasi yang masih mempunyai charter yang didedikasikan ke arah kehancuran Israel? Apabila anda menolak perkara tersebut, apabila anda membuang charter tersebut, mungkin anda boleh menimbulkan sedikit rasa boleh percaya. Bagaimana mereka boleh berurusan dengan seseorang yang di atas kertas, berdedikasi ke arah kehancuran mereka?

KM: Jika beliau tidak mempercayai kami, bagaimana anda boleh meminta kami untuk mempercayainya? Beliau menjajah tanah saya dan membunuh anak-anak saya dan memusnahkan rumah dan mencuri tanah. Beliau mengamalkan pembunuhan setiap hari. Kemudian Arafat memberikan mereka deklarasi sebegitu dan kedudukan dan di sebalik semua ini, mereka tidak berhenti. Bukankah Arafat telah mengambil kedudukan sedemikian? Dan setelah semua itu, Arafat masih tidak mempunyai kepercayaan mereka.

TS- Jawap satu soalan untuk saya. Adakah Israel mempunyai hak untuk wujud? Adakah anda mengenali hak Israel untuk wujud dalam keamanan?

KM: Kami menganggap Palestin sebagai tanah kami dan ia adalah hak semulajadi kami dan penjajahan mesti berakhir. Penjajahan tidak boleh dibahagi.

TS- Jawap soalan tersebut, ya atau tidak, adakah Israel mempunyai hak untuk wujud? Ia adalah suatu soalan yang mudah.

KM:Saya mengatakan bahawa kami mempunyai hak ke atas tanah air kami dan mempunyai hak untuk dibebaskan daripada penjajahan. Apa sahaja bentuk penjajahan, walaupun telah melalui suatu tempoh masa yang panjang, tidak boleh menjadi sesuatu yang sah dari segi undang-undang.

TS- Jadi jawapannya adalah tidak. Israel tiada hak untuk wujud. Itulah yang anda nyatakan kepada saya.

KM: Penjajahan tidak menjadi sah walaupun setelah melalui tempoh masa yang panjang. Anda berbicara mengenai sebuah kedamaian yang adil dan lengkap. Rakyat Palestin yang telah dipaksa untuk meninggalkan tanahnya di Haifa dan Jafa, jika dia tidak kembali ke tanahnya, bagaimana dapat kamu katakan bahawa ia adalah adil? Mengapakah anda menekankan pada isu hak-hak anda di Eropah dan di merata dunia sementara anda meminta kami untuk mengabaikan hak-hak kami?

TS- Jadi Israel tidak mempunyai hak untuk wujud. Mari kita menjelaskan isu ini sekarang juga. Anda mengatakan bahawa Israel tidak mempunyai hak untuk wujud.

TS- Jadi anda tidak akan menjawap soalan saya. Mari kita menjelaskan hal ini demi para penonton, anda tidak akan menjawap soalan saya kerana ia terlalu sukar.

KM: Ini bukanlah sesuatu yang sukar. Saya menjawap berdasarkan situasi sekarang. Penjajahan mesti berakhir tidak kira sudah berapa lama ia berlaku. Oleh yang demikian, ia adalah hak kami untuk terus berpegang kepada tanah kami.

TS- Bagaimana boleh sesiapa berunding dengan seseorang yang tidak akan memberi jawapan yang berterus terang kepada soalan yang mudah dan juga berterus terang.

KM: Tidakkah anda faham jawapan saya?

TS- Saya tak fikir yang seluruh dunia boleh faham.

KM: Orang akan memahaminya. Saya ingin bertanyakan kamu satu soalan. Sebelum tahun 1948, apa yang berlaku di tanah Palestin? Terdapatnya rakyat yang tinggal di situ dengan aman damai.

TS- En. Meshaal, anda mahu pergi ke belakang, sementara seluruh dunia yang lain mahu bergerak ke hadapan. Anda sentiasa pergi ke belakang.

KM: Saya mengatakan perkara yang benar, jika anda mahu menyelesaikan masalah sekarang, anda mesti melihat kepada isu di akar umbinya.

TS- En.Meshaal, anda datang dari Syria untuk melakukan temubual ini di sini, di Beirut, dan ramai orang yang menyangka anda ada sesuatu yang baru untuk ditawarkan. Sesuatu yang berbeza daripada kitaran keganasan yang sama. Adakah anda tidak ada sesuatu yang baru untuk ditawarkan kepada proses ini?

KM: Saya akan merumuskan kedudukan Hamas dengan jelas. Pertama sekali, untuk mengadaptasikannya di Eropah dan menyuruh Amerika untuk turut berbuat demikian. Ia termasuk untuk mengecualikan orang awam di dalam penentangan ini. Sekiranya anda mengasihani ulangan pembunuhan yang berlaku di Palestin yang dijajah, suruh Israel untuk menerima cadangan untuk mengecualikan orang awam daripada kedua-dua pihak ini di dalam penentangan yang berlaku.

TS- Mengecualikan orang awam sebagai satu langkah pertama.

KM: Saya sedang mengatakan kepada anda untuk menghentikan pertumpahan darah daripada kedua-dua pihak. Mari kita mengecualikan orang awam di dalam perjuangan ini dan hanya biarkan ia diantara penentang daripada pihak Palestin dengan askar Israel dan peneroka. Anda enggan menerima perkara ini. Bila anda tidak mahu mengambil inisiatif kami untuk mengecualikan orang awam, anda membenarkan pertumpahan darah untuk terus berlaku. Mengapakah anda hanya memberi tekanan kepada kami dan tidak boleh memberi sebarang tekanan terhadap Israel?

TS- Dan langkah kedua?

KM: Selepas itu, jika Israel yakin dan sedar akan keperluan untuk berundur daripada kawasan-kawasan yang dijajah, maka ini adalah suatu langkah yang baik. Kemudian, saya fikir yang keganasan dan pembunuhan akan berhenti, malahan untuk suatu tempoh masa yang tertentu. Kemudian, generasi akan datang akan dapat meneruskan visi mereka sendiri. Tetapi, sekurang-kurangnya, biarlah kami mengambil langkah yang pertama. Mari kita hentikan pertempuran di antara orang awam. Biarlah Israel mengundurkan diri terlebih dahulu, kemudian, beritahu rakyat Palestin bahawa mereka memberikan kamu satu negeri.

TS- Khaled Meshaal. Terima kasih kerana sudi berada di rancangan kami.

KREDIT PENGHABISAN HARDTALK

HARDtalk boleh ditonton di BBC World pada jam 03:30 GMT, 11.30: GMT, 15:30 GMT, 18:30 GMT dan 23:30 GMT

Ia juga boleh ditonton di BBC News 24 pada jam 04:30 dan 23:30