Israel: Roket dari Gaza Jatuh di “Sha’ir Hanegev”

Jumaat, 14-02-2020 – Militan penjajah Israel pada Selasa malam (11/2/2020), mengumumkan bahawa sebuah roket telah meletup di kawasan terbuka dalam wilayah penempatan Yahudi “Sha’ir Hanegev” yang terletak di timur Semenanjung Gaza.

Saluran televisyen penjajah Israel “Channel 13”, memetik daripada jurucakap militan Israel yang mengatakan, “Telah kelihatan peluncuran roket dari Gaza semalam ke arah penempatan Israel, namun tidak menyebabkan kematian.”

Jurucakap militan penjajah Israel menyatakan bahawa peluncuran roket ini merupakan aktiviti aplikasi kumpulan pejuang Palestin di salah satu daerah terbuka di pinggir Semenanjung Gaza.

Sejak Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengumumkan rancangan damai di Timur Tengah, yang dikenal dengan “Kesepakatan Abad Ini” (deal of century) pada 28 Januari 2020 lalu, kerap terjadi peluncuran roket dari Semenanjung Gaza. Sementara itu intensiti dan kekerapan peluncuran belon api dari Semenanjung Gaza menuju daerah penempatan Israel yang berada di pinggir Semenanjung Gaza telah meningkat.

Pasukan penjajah Israel telah melancarkan serangkaian serangan ke Semenanjung Gaza, tidak lama setiap kali mengumumkan adanya peluncuran roket dari Semenanjung Gaza ketika ancaman untuk melancarkan serangan yang lebih luas.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : osman