Fatwa Ulama Islam Wajib Boikot Israel Secara Total Israel

Rabu, 06-01-2021 – Kesatuan Ulama Islam Antarabangsa mengeluarkan fatwa wajib boikot secara total terhadap penjajah Israel termasuk memboikot ekonomi dan menarik semua pelaburan dari wilayah yang dijajah Israel. Hal tersebut disampaikan oleh Kesatuan Ulama Islam Sabtu lepas, 2/1 bahawa fatwa berkait dengan produk dan komoditinya kerana telah menguasai dan menjajah wilayah negara-negara Arab, menjajah dan menguasai wilayah Palestin, Golan di Syria dan masih menjajah masjid Al-Aqsha.

Pihah Kesatuan Ulama menjelaskan bahawa Israel yang melakukan kekerasan di wilayah Palestin perlu dicegah dan diusir. Israel perlu dilawan dengan pelbagai macam cara yang legal yang menjadi kewajiban syariat dan masalah darurat secara kemanusiaan.

Melawan tindakan permusuhan Israel dengan pelbagai macam cara sah ini diakui secara nurani manusia, ditegaskan undang-undang antarabangsa, resolusi PBB serta perjanjian-perjanjian antabangsa.

Sebahaagian penegasan undang-undang tersebut diantaranya adalah pasal 42 dari perjanjian Den Haag tahun 1907 yang menyatakan bahwasanya yang menilai tanah negara dinyatakan dijajah ketika Otoriti dikuasai oleh penjajah.

Undang-undang juga menegaskan bahawa penjajahan adalah keadaan sementara tidak boleh baginya menyita aset-aset peribadi warga atau dirobohkan penempatan mereka.

Kesatuan Ulama menegaskan bahawa terdapat puluhan resolusi PBB yang menegaskan hak melawan dan menghalang musuh (kekuatan penjajah) dan membebaskan wilayah yang terjajah.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman