Rejim Zionis Lancarkan Kempen Pemusnahan Besar-besaran Berhampiran Issawiya di Baitulmaqdis

Rabu, 07-04-2021 – Ahad lalu pihak berkuasa rejim Zionis telah mula meratakan tanah yang luas berdekatan daerah Issawiya di timur laut Baitulmaqdis dengan tujuan mengasingkan kawasan tersebut dari sekitarnya.

Menurut sumber tempatan, kerja-kerja merata besar-besaran dilakukan oleh rejim Zionis di tanah Palestin yang terletak di antara kampung az-Za’ayyem dan daerah Issawiya.

Sumber-sumber tersebut menegaskan bahawa Zionis berhasrat untuk membina jalan peneroka yang baharu sebagai sebahagian dari projek E1 yang bertujuan untuk mengasingkan kota suci dari persekitarannya.

Projek E1 adalah salah satu rancangan Judaization yang paling berbahaya yang mensasarkan kota suci dan kawasan sekitar Tebing Barat. Ia telah diluluskan oleh kerajaan Israel pada tahun 1999.

Projek ini merangkumi pembinaan penempatan baharu yang terdiri daripada 1.500 rumah peneroka haram di sebuah bukit berhampiran daerah Issawiya dan menghadap jalan baharu yang menghubungkan penempatan haram Ma’ale Adumim dengan Baitulmaqdis barat.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Ezatul