Lebih 90 Peneroka Haram Cemari Masjid Aqsa

Khamis, 08-04-2021 – Berpuluh-puluh peneroka pelampau Yahudi telah mencemari Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Yang Diduduki di bawah perlindungan polis pada pagi Selasa lalu.

94 peneroka, termasuk 50 pelajar dan 12 pegawai perisik, memasuki Masjid melalui pintu Maghariba dan berkeliaran di kawasan halamannya di bawah pengawasan polis yang ketat.

Setiap hari, Masjid Al-Aqsa terdedah kepada pencemaran daripada penceroboh Yahudi dan pasukan polis pada waktu pagi dan petang kecuali pada hari Jumaat dan Sabtu.

Polis Israel menutup pintu al-Maghariba, yang digunakan oleh orang Yahudi untuk memasuki Masjid, pada pukul 10:30 pagi setelah para penceroboh menyelesaikan lawatan pagi mereka di tempat suci itu. Pada sebelah petang, pintu yang sama dibuka semula untuk lawatan petang oleh penceroboh Yahudi.

Semasa kehadiran penceroboh di dalam perkarangan Masjid, sekatan masuk dikenakan ke atas jemaah Muslim di pintu masuk yang menuju ke Masjid dan kad pengenalan mereka dirampas sehingga mereka meninggalkan tempat suci tersebut.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Ezatul