Perarakan Besar-besaran di Gaza Tuntut Perletakan Jawatan Schmale

Isnin,07-06-2021 – Berpuluh-puluh ribu warga Palestin pada hari Isnin lalu telah menyertai perarakan yang dianjurkan oleh oleh kesatuan pekerja UNRW di Kota Gaza untuk menuntut pengarah operasi UNRWA Matthias Schmale untuk meletak jawatan.

Para penunjuk perasaan membawa papan sepanduk yang menuntut Schmale untuk meninggalkan Gaza dan meletak jawatan, sebagai bantahan atas komen yang dibuatnya baru-baru ini kepada TV Israel di mana dia menyokong penyasaran orang awam dan kediaman mereka di Gaza, meremehkan angka kehilangan nyawa serta jumlah kemusnahan, serta memuji kemampuan tentera rejim Zionis untuk mengebom sasaran dengan tepat.

Para penunjuk perasaan telah berkumpul di hadapan ibu pejabat UNRWA di Kota Gaza sebelum berarak ke Ansar di sebelah barat kota.

“Kami tidak akan bertenang sehinggalah pengarah operasi UNRWA dan timbalannya mengundur diri kerana kegagalan besar mereka,” kata ketua kesatuan pekerja UNRWA Amir al-Mes’hal semasa tunjuk perasaan tersebut.

Mes’hal menekankan bahawa perarakan itu diadakan untuk menyatakan kemarahan rakyat Palestin terhadap apa yang dikatakan oleh Schmale.

sumber : http://english.palinfo.com
penterjemah : Ezatul