Categories
Berita Semasa

Kelompok Yahudi Di Sempadan Gaza: Kami Perlu Tanggung Akibat Longmach Bendera

Khamis,17-06-2021 – Kelompok Yahudi yang tinggai di penempatan di sepanjang sempadan Gaza mengungkapkan emosi dan kekhawatiran mereka berkait perkembangan penyertaan “Longmach Bendera” dan kesannya.Laman web “Walla” Israel mengutip pernyataan kelompok Yahudi, bahawa mereka takut jika aksi Longmach bendera Israel di Al-Quds, akan memicu pertembungan terbaru yang menyebabkan mereka menanggung akibatnya.

Menurut mereka, ada amaran daripada Hamas bahawa akan ada serangan hari ini, dan warga memahami kawasan ini boleh meledakkan pertempuran, terutama hari ini.Badan penyiaran Israel menyebutkan, Longmach akan dimulakan dari “Gerbang Amod” salah satu pintu gerbang kota tua, dan tidak akan melalui jalan kawasan kaum muslimin di kota tua Al-Quds.

Longmach akan diselingi dengan ritual dan nyanyian serta pengibaran bendera Israel di Gerbang Amod, seperti dikeluarkan pejabat berita Israel.Seterusnya Longmach akan bergerak dari Al-Quds Barat, melalui Gerbang Amod, menuju Gerbang Hebron, salah satu pintu gerbang kota tua, kemudian berakhir di dataran Al-Buraq (Tembok Ratapan). Longmach bendera merupakan perayaan penjajahan Israel atas kota Al-Quds, tahun 1967, yang diikuti ribuan pendatang yahudi melewati pagar kota tua, pasar utama dan kawasan Islam di dalamnya.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman