Shawafita Seru Hadapi Pencerobohan Yahudi Terhadap Masjid Al Aqsa

Jumaat, 01-10-2021 – Tokoh Hamas Fazi Shawafita menegaskan aksi pencerobohan kelompok Yahudi ke Masjidil Aqsa memberi kesan berbahaya dan bangsa Palestin tidak akan membiarkan pencerobohan dan penodaan terhadap tempat Isra Nabinya.

Dalam satu siaran akhbar, tokoh Hamas ini mengingatkan penjajah tentang dampak buruk pencerobohan mereka terhadap Masjidil Aqsa. Beliau menyeru kepada segenap bangsa dan faksi-faksinya untuk menghadapi pencerobohan terhadap Masjid al Aqsa dan segenap wilayah Tebing Barat lainnya.

Shawafita menegaskan bahawa kejahatan yang dilakukan penjajah tidak akan mengubah realiti Palestin dan hakikat kota Al-Quds dan Masjidil Aqsa. Semua usaha penjajah untuk mengusai Al-Aqsa dan serangan terhadap persoalan Palestin tidak akan berjaya.

Pencerobohan ke Al-Aqsa dilakukan kelompok Zionis didokong militan Israel, untuk mengambilalih urusan Al-Aqsa, selain itu pihak penjajah terus berusaha merampas wilayah Palestin di Tebing Barat.

Dalam memperingati meletusnya Intifadah Al-Aqsa ke 21, Shawafita menegaskan bahawa mereka akan meneruskan usaha melawan semua tindakan Yahudinisasi terhadap Al-Aqsa. Bangsa Palestin telah mempersembahkan ratusan para syuhada, ribuan yang tercedera dan tawanan dalam Intifadah Al-Aqsa. “Kami bersedia mengorbankan semua yang dimiliki untuk membela negeri dan tempat suci umat Islam ini” katanya.

sumber : https://melayu.palinfo.com/
penterjemah : Osman