Categories
Berita Semasa

Zionis Bebaskan Pengarah Masjidil Aqsha, Syeikh Umar al-Kaswani

Rabu, 21-09-2022 – Pasukan penjajah Zionis membebaskan Pengarah Masjidil Aqsha, Syeikh Umar al-Kaswani, setelah beberapa jam ditahan.

Sebelumnya pasukan polis Israel bersama pasukan perisikan menggeledah rumah Syeikh al-Kaswami di kota al-Thur dan menyita telefon dan komputer kemudian membawanya ke pejabat pusat soal siasat di kota Al-Quds.

Penangkapan Syeikh al-Kaswani disebabkan pernyataannya di beberapa media dan membongkar pelanggaran Israel terhadap Masjidil Aqsha.

Beberapa hari sebelumnya Syeikh al-Kaswani mendapat ancaman dari pihak perisikan Israel untuk menahannya dari Masjidil Aqsha jika terus menyampaikan pernyataan kepada media yang dilihat mengganggu pemerintahan Israel dan tidak dapat diterima pihak zionis.

Penjajah zionis terus melancarkan tindakan Yahudinisasi terhadap kota Al-Quds dan berusaha mengambil pentadbiran penuh Masjidil Aqsha melalui penahanan para tokoh di Al-Quds dan para aktivis yang menentang dan melawan tindakan Zionis.Ia termasuk beberapa aktivis dan pegawai Masjidil Aqsha ditahan dan dilarang masuk ke Al-Aqsha dalam tempoh seminggu hingga 6 bulan.

sumber : https://melayu.palinfo.com
penterjemah : Osman