Categories
Berita Semasa

Tahanan Palestin Mengalami Penyakit Kulit di Penjara Israel Ahad 21-Januari-2024

Isnin, 29-01-2024 – Persatuan Tahanan Palestin (PPS) memberi amaran pada hari Ahad tentang “penyebaran penyakit dan wabak yang berbahaya di kalangan tahanan Palestin di penjara Israel, terutamanya penyakit kulit.”

Menurut PPS, “perkhidmatan penjara Israel (IPS) telah meningkatkan sekatan ketat dan penyiksaan sistematik terhadap tahanan Palestin yang dikenakan selepas Operasi Banjir Aqsa dengan cara yang belum pernah terjadi sebelum ini.”

“IPS meningkatkan jenayah perubatan terhadap tahanan Palestin, melampaui dasar pengabaian perubatan yang disengajakan, yang merupakan punca utama kematian banyak tahanan di penjara Israel dalam beberapa tahun terakhir,” kata kenyataan PPS.

Menurut PPS, sebanyak 6,170 orang Palestin telah ditahan di Tepi Barat yang diduduki sejak 7 Oktober.

sumber : https://english.palinfo.com diterjemah oleh Norshuhada Samudin