Hamas memaklumkan pengantara akan kesediaan mereka untuk mencapai ‘perjanjian penuh’ dengan Israel

Selasa, 04-06-2024 – “Kami memaklumkan pengantara hari ini mengenai pendirian jelas kami bahawa jika Israel menghentikan peperangan dan pencerobohannya terhadap rakyat kami di Gaza, kami bersedia untuk mencapai persetujuan penuh yang merangkumi perjanjian pertukaran yang komprehensif,” Pergerakan Hamas mengisytiharkan dalam satu kenyataan yang diterbitkan di saluran Telegramnya pada hari Khamis.

“Kami menunjukkan fleksibiliti dan sikap positif dengan kerjasama pengantara sepanjang pusingan rundingan sebelum ini, yang membawa kepada pengumuman kelulusan cadangan pengantara pada 6 Mei,” kenyataan itu menyambung, merujuk kepada ketika, awal bulan ini, Hamas mengumumkan bahawa ia telah bersetuju dengan cadangan gencatan senjata yang dikemukakan oleh pengantara: Qatar dan Mesir.

Israel bagaimanapun segera menolak tawaran ini daripada Hamas. Kemudian pada 7 Mei, Israel memulakan serangan tidak berperikemanusiaan ke atas orang awam di selatan Gaza, Rafah.

Israel “membalas pendirian positif kami dengan menyerang bandar Rafah dan menakluki lintasan sempadan, serta memberikan kenyataan-kenyataan yang mensabotaj usaha pengantara,” tambah Hamas dalam kenyataannya.

sumber : https://english.palinfo.com diterjemah oleh Norliza Baharom