Jurucakap PBB: Eksploitasi Tawanan, Israel Bunuh dan Laparkan Warga Palestin

Selasa, 11-06-2024 – Jurucakap PBB untuk Hak Asasi Manusia di Palestin, Francesca Albanese mengatakan bahawa Israel menggunakan alasan menyelamatkan rakyat mereka yang ditawan bagi melegitimasikan pembunuhan dan kelaparan warga Palestin di Gaza, sekaligus meningkatkan kekerasan terhadap warga Palestin di wilayah penjajah Israel lainnya.

Albanese menambah dalam hantaran tweet di akaunnya tentang Israel dan tentera asing, serta penggunaan trak bantuan yang berbahaya sebagai perlindungan sepanjang operasi, menggambarkannya sebagai penyamaran kemanusiaan di tingkat lain.

Pegawai PBB tersebut menekankan bahawa ada kemungkinan bagi Israel untuk mengambil kembali semua tawanan mereka dalam keadaan hidup dan tidak tercedera 8 bulan yang lalu ketika gencatan senjata pertama dan pertukaran tahanan disepakati. Namun Israel menolak dan terus menghancurkan Gaza dan rakyat Palestin. Hal ini sebagai niat yang jelas untuk melakukan genosid.

Sementara itu, Wakil Setiasusaha Agung PBB untuk Urusan Kemanusiaan, Martin Griffiths, mengatakan bahawa kem Nuseirat menjadi pusat gempa tragedi yang dialami Semenanjung Gaza. Adegan pembunuhan di Nuseirat membuktikan bahawa perang sedang terjadi dan lebih mengerikan.

Seramai 210 warga Palestin syahid dan lebih dari 400 orang tercedera pada hari Sabtu, dalam serangan yang dilakukan oleh pasukan Israel setelah serangan artileri dan pengeboman udara yang mensasarkan kem pelarian Nuseirat.

sumber : https://melayu.palinfo.com diterjemah oleh osman rasip