Categories
Berita Semasa

Serangan dron pada GSF mengerakkan tentera laut Sepanyol dan Itali mengiringi GSF.

Rabu, 01/10/2025 – Flotilla Sumud Global (GSF) memberi amaran pada hari Khamis mengenai serangan Israel yang akan berlaku ke atas armada bantuan awamnya yang menuju ke Gaza, hanya sehari selepas beberapa kapalnya menjadi sasaran serangan dron di pantai Greece.

Menurut penganjur, dron terbang secara intensif di atas kapal terbesar armada dan menjatuhkan objek tidak dikenali, mengganggu komunikasi dan menyebabkan letupan berhampiran sekurang-kurangnya 10 kapal. Beberapa kapal mengalami kerosakan kecil. Aktivis menuduh Israel melakukan serangan itu.

GSF, dengan hampir 50 bot awam yang membawa bekalan kemanusiaan, termasuk bantuan perubatan yang sangat diperlukan, telah belayar ke arah Gaza menentang sekatan Israel. Misi itu termasuk peguam antarabangsa, doktor, dan aktivis, antaranya aktivis iklim Sweden Greta Thunberg, yang berkata semasa persidangan Instagram secara langsung, “Israel cuba menakut-nakutkan dan membungkam mereka yang bergerak dalam solidariti dengan Palestin.”

Penterjemah : Hairul