Categories
Berita Semasa

76% Peralatan Pengimejan Perubatan Musnah Akibat Keruntuhan Sistem Kesihatan

Jumaat, 22/05/2026 – Sumber perubatan di Semenanjung Gaza mengesahkan bahawa perkhidmatan pengimejan diagnostik di hospital-hospital yang masih beroperasi kini berdepan cabaran kritikal susulan kemusnahan besar sistem kesihatan sepanjang perang.

Sumber itu memaklumkan bahawa Gaza telah kehilangan 76% peralatan pengimejan perubatannya, manakala baki 24% yang masih beroperasi terus digunakan dalam keadaan teknikal yang amat sukar ketika permintaan terhadap perkhidmatan meningkat dan penyelenggaraan serta alat ganti pula hampir tidak tersedia.

Mereka juga memaklumkan bahawa perkhidmatan MRI kini lumpuh sepenuhnya di seluruh Gaza selepas kesemua sembilan mesin MRI musnah, sekali gus melemahkan lagi keupayaan untuk menyediakan diagnosis serta rawatan kepada pesakit dan mangsa yang cedera.

Penterjemah : Neina