
Selasa, 16/06/2026 – Garda Revolusi atau Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) Iran mengumumkan telah melancarkan serangan peluru berpandu dan drone besar-besaran yang mensasarkan pengkalan udara dan angkatan laut Amerika Syarikat (AS) di kawasan tersebut. Serangan itu disebut sebagai balasan atas serangan AS yang mensasarkan wilayah Iran selatan pada malam sebelumnya.
Dalam pernyataan yang disiarkan televisyen Iran, IRGC mengatakan pihaknya mensasarkan pengkalan-pengkalan AS, termasuk markas besar Armada Kelima AS di Bahrain, Pangkalan Udara Ali Al Salem di Kuwait, dan Pangkalan Udara Al Azraq di Jordan. Serangan itu disebut sebagai tanggapan atas apa yang mereka sebut sebagai “Serangan Amerika”.
IRGC memperingatkan bahawa “seterusnya serangan ini akan dibalas dengan respons yang lebih keras”. IRGC menambah bahawa mereka menghancurkan 21 sasaran di dalam pangkalan udara dan angkatan laut AS di kawasan tersebut.
Pejabat Berita Fars Iran melaporkan bahawa serangan peluru berpandu mensasarkan Pangkalan Udara Al Azraq AS di Jordan. Serangan itu telah menghancurkan empat sasaran, termasuk hanggar pesawat tempur F-35.
Penterjemah : Dr Osman