Anti Semitik: Jerat yang terbuka untuk semua


Oleh Maszlee Malek

Apakah anti semitik ? Adakah ia relevan dengan kita sebagai rakyat Malaysia yang hidup senang lenang sekarang di bumi bertuah Malaysia ini ? Jika relevan, mengapa ? Adakah ia sangat bahaya seperti bahayanya Tsunami ? Kolumnis kami Maszlee Malek mengupas …

Pada bulan Oktober yang lalu (2004), Presiden AS, Goerge W. Bush Jr. telah menandatangi satu undang-undang untuk mensabitkan kesalahan mana-mana pihak yang terlibat dengan tindakan ?Anti-Semitik? di seluruh dunia. Di pihak yang lain pula, Setiusaha Agung PBB juga telah menyokong tindakan AS itu dengan komentarnya: ?Setiap individu Yahudi di serata dunia sepatutnya merasakan PBB sentiasa bersama mereka?.

Perkembangan ini merupakan sesuatu yang amat menakutkan dunia. Ianya meletakkan semua pihak di seluruh dunia di dalam bahaya. Setiap individu di serata dunia adalah potensi untuk menjadi pesalah jenayah Anti-Semitik yang bukan hanya dikuat kuasakan oleh AS, malah juga PBB. Undang-undang ini membawa maksud:

Jika anda mengkritik keganasan dan kezaliman rejim Zionis Israel, maka anda adalah Anti-Semitik, dan anda bersalah!

Jika anda menyokong tindakan para pejuang Palestin menentang tentera Zionis yang mengganas, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengatakan rejim Zionis adalah pengganas dan penjajah bumi Palestin, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengutuk serangan tentera Zionis ke atas orang awam Palestin di Gaza, Jenin, Rafah, Nablus dan di mana-mana bumi Palestin, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengecam tembok pemisah di Tebing Barat, anda juga Anti-Semitik!

Jika anda menulis sesuatu yang mendedahkan kezaliman rejim Zionis, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda bersimpati terhadap anak-anak, wanita dan juga keseluruhan rakyat Palestin yang telah kehilangan nyawa, rumah, tanah dan Negara mereka, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda menolak cadangan pelan damai anjuran Zionis yang lebih merupakan lakonan mereka untuk melaga-lagakan di antara rakyat Palestin, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mendedahkan kepalsuan dakwaan-dakwaan Zionis terhadap sejarah lampau mereka, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengutuk tindakan Zionis satu hari nanti merobohkan Masjid al-Aqsa, anda adalah Anti-Semitik!

Begitulah bahayanya jerangkap yang terbuka menanti semua orang dari seluruh dunia untuk dihukum dan dilabelkan sebagai penjenayah setaraf dengan Hitler semata-mata kerana mempertahankan keganasan dan kejahatan sekumpulan manusia beraqidah Zionis di dalam millennium yang baru ini.

Peranchis, walau bagaimanapun telah mendahului AS dalam perkara ini semenjak tahun 1990 lagi. Mereka telah pun mempunyai undang-undang yang dikenali sebagai ?Undang-undang Fabious Jasbou? yang meletakkan sesiapa sahaja yang menafikan bahawa Kum Yahudi pernah dibakar oleh Hitler.

Antara manusia yang telah menjadi mangsa undang-undang draconian tersebut ialah pemikir Islam berbangsa Perancis, iatu Dr. Roger Graudy. Beliau telah dipenjarakan pada tahun 1998 kerana kajiannya yang mendedahkan kepalsuan dakwaan bahawa 6 juta kaum Yahudi telah dibakar oleh Hitler di dalam bukunya ?Dongeng Institut Politik Israel?. Antara kandungan di dalam bukunya itu ialah pertikaiannya terhadap jumlah enam juta itu dengan komentarnya: ?Bagaimana mungkin enam juta Yahudi telah dibunuh oleh Hitler sedangkan jumlah keseluruhan orang Yahudi di Eropah tidak pun sampai tiga juta orang?.

Selepas sahaja buku tersebut berada di pasaran, lobi Yahudi di Peranchis telah mendakwanya di mahkamah yang kemudiannya mendapati beliau bersalah. Oleh kerana ?jenayah?nya itu, beliau dijatuhkan hukuman penjara sembilan bulan, disamping dikenakan denda yang tinggi dan bukunya diharamkan dari pasaran Peranchis. Kejayaan lobi Yahudi di Peranchis itu telah menjadi amaran kepada setiap pemikir, penulis, pengkaji dan juga pakar analisis politik di seluruh Eropah agar mereka sentiasa berhati-hati dan tidak sewenang-wenangnya menyentuh apa-apa yang berkaitan dengan pihak Yahudi dan Zionis.

Lobi Yahudi tidak terhenti setakat itu sahaja, hukuman ke atas Garudy itu telah menyebabkan banyak kajian-kajian dan buku-buku lain digam, diharamkan dan ditarik dari toko-toko buku dan perpustakaan-perpustakaan di seluruh Eropah. Semuanya hanya kerana apa yang dinamakan sebagai ?Jenayah Anti-Semitik?. Malah ruang `Anti Semitik tersebut pun tiada sempadannya. Jika dahulunya ianya ditafsir sebagai segala tindakan berbau perkauman ke atas bangsa Yahudi yang pernah menjadi mangsa kekejaman Hitler kerana dasar ?Eugenic?nya dan juga jenayah ?Holocaust?. Kini ianya menjadi sesuatu yang tidak bersempadan. Apa sahaja kritikan, kutukan, kenyataan yang tidak selari dengan politik Zionis adalah Anti-Semitik. Malah apa sahaja usaha untuk menyentuh walaupun sedikit dari polisi Zionis di Negara haram Israel, walaupun ianya bertentangan dengan kemanusiaan dan juga undang-undang antarabangsa juga dikategorikan sebagai Anti-Semitik.

Di Jerman pula, lobi Zionis di bawah bayangan undang-undang Anti-Semitik juga telah berjaya menyebabkan seorang ahli Parlimennya telah dilucutkan jawatannya di atas tuduhan Anti-Semitik. Ini menunjukkan lobi Zionis dengan senjata Anti-Semitiknya bukan hanya menguasai bidang undang-undang, malah turut mempunyai pengaruh ke atas bidang politik di Eropah.

Mereka jugalah yang telah melakukan kempen besar-besaran di serata dunia mengutuk kenyataan mantan Perdana menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Muhammad yang pernah mengatakan bahawa kaum Yahudi menguasai dunia melalui proksi-proksi mereka. Cuma beliau bernasib baik kerana tidak membuat kenyataan tersebut di mana-mana Negara yang mempunyai lobi Zionis yang kuat. Jika tidak sudah tentu tindakan undang-undang akan dikenakan ke atasnya.

Lobi ini juga telah membawa puaka sentiment Anti-Semitik ini ke seluruh dunia di dalam bidang media. Di Timur Tengah pula, seorang pengarang akhbar terkenal berbahasa Arab pernah didakwa di mahkamah Peranchis di atas dakwaan Anti-Semitik semata-mata kerana beliau membenarkan sebuah artikel yang mereka kategorikan sebagai Anti-Semitik. Di Mesir pula, duta AS dan duta Israel telah berjaya mengenakan tekanan ke atas pengarang sebuah akhbar tabloid di Kaherah yang akhirnya menyebabkan beliau dipecat kerana membenarkan sebuah artikel yang dikategorikan sebagai Anti-Semitik disiarkan di akhbar tersebut. Penulis artikel itu juga telah diharamkan dari menyumbangkan tulisannya kepada akhbar tersebut.

Di Peranchis, televisyen satelit al-Manar juga telah diharamkan dari disiarkan di Peranchis di atas dakwaan yang sama. Di AS pula, al-manar pula telah dikategorikan sebagai media propaganda pengganas dan dimasukkan ke dalam senarai pertubuhan pengganas CIA. Begitu hebatnya lobi Zionis di serata dunia, dan betapa gigihnya mereka melakukan onar secara global.

Hakikatnya kita semua terdedah kepada kebuasan lobi Zionis bersenjatakan sentimen Anti-Semitik ini. Dengan senjata tersebut, pihak Zionis dan AS bermaharajalela mencabul segala hak asasi manusia, samada ianya hak bersuara, hak mengeluarkan pendapat, hak akademik dan juga hak untuk mempertahankan diri. Segala medium, dari percetakan, media, akademik, undang-undang, politik dan apa-apa sahaja yang wujud adalah terdedah untuk dimanipulasi oleh golongan ini menggunakan sentiment Anti-Semitik. Akhirnya mereka menjadi kebal dan bebas melakukan apa sahaja di serata dunia, terutamanya di Palestin, kerana undang-undang Anti-Semitik menjadi tangkal kebal mereka.

Tanpa disedari oleh ramai pemonopolian mereka terhadap gelaran Semitik ini telah berjaya menipu masyarakat dunia bahawa mereka sahajalah yang layak menjadi keturunan Semitik. Sedangkan pada hakikatnya sejarah, kajian akademik dan juga ilmu Antropologi telah berijmak bahawa bangsa Arab juga merupakan bangsa Semit. Sayangnya, jika fakta ini cuba dikemukan, pastinya pembawanya akan disabitkan kesalah di bawah undang-undang Anti-Semitik kerana menghina kaum Yahudi dengan meletakkan mereka setaraf dengan bangsa Arab!

Apa yang berlaku ini benar-benar perlu diberikan perhatian kepada setiap golongan yang mempunyai kesedaran tentang bahayanya projek Zionis kepada masyarakat dunia dan masyarakat Islam khususnya. Jika mereka bercita-cita untuk menghentikan kegilaan Zionis, mereka perlu terlebih dahulu melepasi pagar berduri yang bernama ?Anti-Semitik? yang telah berjaya mencederakan banyak mangsanya.