(Terkini) Israel terputus bantuan kewangan dari Belgium.

Rabu,  02/07/2009 – Kumpulan Kewangan Belgium-Perancis, Dexia telah mengisytiharkan untuk menghentikan semua bantuan kewangan bagi penempatan Yahudi di Tebing Barat yang diduduki melalui bank cawangannya di Israel.

Keputusan itu datang hasil kempen yang tidak mengenal lelah di Belgium. Kempen itu telah disokong oleh NGO, pihak berkuasa tempatan, kesatuan-kesatuan sekerja, parti politik dan beberapa pertubuhan lain di Belgium.

Pentadbiran Bank menyatakan yang ia mendapati pembiayaan penempatan Israel dalam wilayah yang diduduki itu melanggar kod etikanya sendiri dan memutuskan untuk berhenti memberikan pinjaman kepada Israel.

Bank itu didesak oleh pertubuhan-pertubuhan dan institusi-institusi aktif bagi menyokong hak-hak Palestin. Kempen itu berterusan selama sebulan dan mengakibatkan bank menghentikan semua pembiayaan kewangan bagi penempatan Yahudi.

sumber : http://www.imemc.org
penterjemah : hijjaz_79

1 thought on “(Terkini) Israel terputus bantuan kewangan dari Belgium.

  1. kaum yahudi laknatullah. saya sentiasa berdoa agar kaum ini cepat-cepatlah dibencanakan oleh Allah. Semua orang islam (rakyat biasa) sememangnya sentiasa jijik dengan kaum yang hina ini tetapi tidak semua pemimpin islam yg sedang berkuasa memalukakan sesuatu tindakan yg positif untuk melemahkan kaum, suku sakat yahudi ini maka mereka terus dapat melakukan kekejamannya… kenapa? yahudi itu tidak kuat mana tetapi solidariti islam itu sendiri yang lemah dan terus melemahkan suvivor islam itu sendiri. Ya Allah bantulah kami kembalikan kekuatan islam semula kepada kami…

Comments are closed.