Sidang mahkamah terhadap pembelot Israel tumpu pada dokumen yang hilang

Selasa, 20/04/2010 – Dalam dakwaan terhadap Anat Gam, kerajaan haram Israel dan media berfokus pada kenyataan bahawa bukti tertentu yang hilang, fokus yang beberapa penganalisis berkata kerajaan haram Israel cuba lari dari masalah nyata dalam kes ini yaitu isi yang terkandung dalam dokumen tersebut yang dibongkar oleh Anat GAM.

Sebanyak 2000 buah dokumen, video dan rakaman yang dibongkarkan kepada media oleh bekas askar Israel, Anat Gam, tentera Israel menggunakan pembunuhan diluar tabii terhadap rakyat Palestin dan menjadi prosedur operasi standard, yang tiada pengecualian.

Pembunuhan di luar tabii ini melanggar undang-undang antarabangsa, dan jelas melanggar kewajipan Israel sebagai tenter penjajah di bawah Konvensyen Geneva Keempat.

Selain mendedah luas tindakan tentera rejim Zion yang terang-terangan melanggar undang-undang antarabangsa, kes Anat Gam juga membongkar kepincangan keselamatan dalam rahsia Israel dari segi kekalutan dalam badan-badan perisikan operasi Israel, cara bukti ditangani dan kawalan dari kerajaan haram Israel.

Meskipun Anat Gam ditangkap pada tarikh 10 Februari semua media Israel diperintahkan oleh tentera rejim Zionis untuk diam tentang penahanan itu. Kes kecurian ini melibatkan Gam terhadap dokumen dan video dari pejabat tentera di mana dia bekerja, dan penyerahan dokumen-dokumen ini ke wartawan akhbar Ha’aretz Israel, yang kemudiannya diterbitkan sebuah laporan berdasarkan maklumat dalam dokumen tersebut oleh wartawan akhbar Ha’aretz.

Menurut Gam, mengambil dokumen rahsia dari pejabat tentera rejim Zionis sangat mudah, kerana prosedur keselamatan yang longgar di pejabat. Selamapenyiasatan oleh pihak polis, dia menyatakan bahawa Komando Sentral GOC adalah “pejabat yang memalukan dalam hal keselamatan maklumat” yang memperlihatkan “kecuaian tentang sesuatu yang ada berkaitan dengan dokumen-dokumen tentera rejim Zionis.”

sumber : http://www.imemc.org
penterjemah : ameen