Categories
Berita Semasa

Sekolah dan Klinik Bakal Ditutup Akibat Krisis Kewangan PBB

Rabu, 18/08/2010 – Badan PBB untuk pelarian Palestin memberi amaran hari Isnin bahawa mereka berdepan dengan defisit 84 juta dolar yang akan bakal memaksa penutupan sekolah-sekolah dan klinik-klinik di Gaza.

“Anggaran kos operasi UNRWA menderita dari 84 juta dolar-(66-juta-euro) defisit,” Adnan Abu Hasna, jurucakap untuk Bantuan Kemanusiaan dan Pekerjaan Badan PBB, kepada wartawan di Gaza.  “Ini akan memaksa UNRWA untuk mengambil langkah-langkah berjaga-jaga termasuk menutup institusi, sekolah dan klinik di Gaza awal bulan September,” tambahnya.

Beliau menambah negara-negara Arab dipertanggungjawab dalam isu kerana hanya membayar untuk 1.5 peratus daripada anggaran UNRWA ketika mereka berjanji untuk membayar 7.5 persen, kecuali Arab Saudi, Kuwait dan Emiriyah Arab Bersatu telah membayar yuran mereka.  UNRWA merayu baru-baru ini untuk bantuan pada masa Menteri Luar Negeri Norway Jonas Gahr Stoere berkunjung ke wilayah miskin dan penuh sesak yang turut meminta penderma untuk menghormati janji mereka.

sumber : Yahoo! News
penterjemah :  ameen